Σε πλήρη αποτυχία έχουν οδηγήσει τα περιοριστικά μέτρα επισκέψεων και συνταγών στον ΕΟΠΥΥ.

Η διοίκηση του Οργανισμού έχει καθορίσει ανώτατο μηνιαίο όριο εξέτασης 400 ασφαλισμένων του από κάθε συμβεβλημένο γιατρό.

Από τις αρχές του έτους, δε, έχει καθορίσει και συγκεκριμένο όριο στις συνταγές που θα μπορεί να χορηγεί κάθε ο μήνα ο γιατρός.

Και τα δύο μέτρα έχουν αποτύχει:

Το πλαφόν επισκέψεων καταστρατηγείται από γιατρούς, οι οποίοι από τη δεύτερη εβδομάδα κάθε μήνα δηλώνουν στους ασφαλισμένους ότι το έχουν καλύψει και τούς ζητούν αμοιβή.

Το πλαφόν των συνταγών έχει, επίσης, 'ναυαγήσει', καθώς κάθε γιατρός έχει δικαίωμα να βλέπει διπλάσιο αριθμό ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ σε σχέση με το 2013, καθώς διπλασιάστηκε το 'πλαφόν' των επισκέψεων από 200 σε 400 ασφαλισμένους.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ζητεί, λοιπόν, από τους γιατρούς να τηρούν το όριο των συνταγών που είχαν πέρυσι, όταν εξέταζαν μισό αριθμό ασφαλισμένων απ΄ ό,τι σήμερα!

Σε άλλες περιπτώσεις, ορίζεται πλαφόν συνταγών ακόμη και σε μη συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς...

Εξώδικο

Για το θέμα των συνταγών, το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) έχει καταθέσει εξώδικη διαμαρτυρία, στην οποία αναφέρει – μεταξύ άλλων – τα εξής:

'Με απόφαση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, η οποία θα δημοσιευθεί εντός μηνός από την δημοσίευση της παρούσης, καθορίζονται για το 2014 όρια συνταγογράφησης ανά συμβεβλημένο ιατρό του ΕΟΠΥΥ.

Συγκεκριμένα, η μηνιαία δαπάνη του συνόλου των συνταγών του εκάστοτε ιατρού δεν δύναται να υπερβεί το 80% της μέσης μηνιαίας δαπάνης του κατά την διάρκεια του 2013. Για τον λόγο αυτό, ο ΕΟΠΥΥ υπολογίζει τη μέση μηνιαία δαπάνη ανά ιατρό το 2013 και θέτει όρια μηνιαίας δαπάνης συνταγογράφησης ανά ιατρό για το 2014.

Η ΗΔΙΚΑ προσαρμόζει το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ώστε ο ιατρός να μην δύναται να συνταγογραφήσει ανά μήνα φάρμακα, των οποίων η συνολική δαπάνη υπερβαίνει κατά 20% το μηνιαίο όριο του εκάστοτε ιατρού...

...Ιατροί μέλη μας, μη συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, καταγγέλλουν στον ΙΣΑ, ότι από τις 16 Ιανουαρίου 2014, στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης τους εμφανίζεται συγκεκριμένο όριο και συγκεκριμένο ταμειακό πλαφόν, το οποίο δεν δύναται να ξεπεράσουν, δημιουργώντας τους τεράστια σύγχυση και παρακώλυση στην άσκηση του ιατρικού τους επαγγέλματος.

Καθίσταται σαφές ότι οι πιστοποιημένοι καθώς και οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της εν λόγω διάταξης'...

Απευθυνόμενο προς τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, το προεδρείο του ΙΣΑ αναφέρει, επίσης, ότι '...από τις 4 Δεκεμβρίου 2013 προβήκατε στην δημοσίευση Δελτίου Τύπου, δυνάμει του οποίου καλούσατε τους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό σας ιατρούς να αυξήσουν το όριο των ιατρικών επισκέψεων από 200 σε 400 ασφαλισμένους ασθενείς, κατά εντελώς αντιφατικό τρόπο'...

Διπλασιάζονται

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι είναι υπέρ του ελέγχου, αλλά η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι απολύτως λανθασμένη και άδικη, για τους παρακάτω λόγους:

  • Πώς γίνεται ενώ διπλασιάζονται οι επισκέψεις σε 400 το μήνα, να πρέπει η συνταγογράφηση να είναι μειωμένη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι που είχαμε 200 επισκέψεις;
  • Ήδη πολλοί ιατροί ενώ δεν έχουν συμπληρώσει το πλαφόν επισκέψεων, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς, καθώς έχουν συμπληρώσει την επιτρεπόμενη δαπάνη συνταγογράφησης.
  • Με τη θέσπιση του πλαφόν οι γιατροί οδηγούνται στο να μην συνταγογραφούν σε ασθενείς που έχουν ανάγκη λήψης ακριβών φαρμάκων (μεταμοσχευμένοι, καρκινοπαθείς, κλπ) γιατί θα συμπληρωθεί γρήγορα το όριο επιτρεπόμενης δαπάνης για φάρμακα.
  • Κάθε έτος δεν έχει την ίδια νοσηρότητα πχ λοιμώξεις αναπνευστικού.
  • Ο γιατρός δεν έχει τον ίδιο αριθμό ασθενών κάθε έτος.

Με τη ρύθμιση - σημειώνει - απαγορεύεται ουσιαστικά η αύξηση των ασθενών ενός γιατρού!

Αιχμές

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός επιτίθεται στους γιατρούς, αφήνοντας αιχμές για μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων:

'Ο ΕΟΠΥΥ έδωσε στους συμβεβλημένους ιατρούς την δυνατότητα των 400 επισκέψεων τον μήνα με μόνο στόχο την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Είναι αδύνατον τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου να έχει καλυφθεί ο αριθμός των επισκέψεων.

Κάποιοι ιατροί προφανώς κάνουν 'επιλογή' ασθενών σε βάρος της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων.

Καλούμε τους ιατρούς και τα συλλογικά τους όργανα να συμβάλλουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών.

Παρακαλούμε τους ασφαλισμένους να καταγγείλουν στον ΕΟΠΥΥ την όποια αντισυμβατική συμπεριφορά των συμβεβλημένων ιατρών που εντοπίζουν'.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ακάλυπτα κόστη στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια