Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν, από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, τα δημόσια νοσοκομεία.

Οι Ομοσπονδίες των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και των γιατρών του ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ – ΕΟΠΥΥ), με την κάλυψη του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), πραγματοποιούν τετράωρη στάση εργασίας σε όλη τη χώρα και συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Υγείας, στη 1 το μεσημέρι της ίδιας μέρας.

Ζητούν να αποσυρθεί το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για τον νέο ΕΟΠΥΥ, εκτιμώντας ότι διαλύει την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας και απειλεί με διάλυση τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, αφήνοντας τους πολίτες χωρίς περίθαλψη.

Το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν στις παραπάνω κινητοποιήσεις και στο συλλαλητήριο που, θεωρώντας ότι η καταστροφική πολιτική που προωθείται στον τομέα της Υγείας, πρέπει να σταματήσει άμεσα.

  • Ζητεί, δε, από τους φορείς και τους πολίτες τη συμπαράσταση τους για:
  • Να μην διαλυθεί η δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας.
  • Να σταματήσουν οι αυθαίρετες παρεμβάσεις στη λειτουργία των ιατρών με τα πλαφόν σε φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις.
  • Να σταματήσει το 'χαράτσι' στους ασθενείς για επισκέψεις - φάρμακα – εξετάσεις.
  • Να σταματήσει η εμπορευματοποίηση της Υγείας και η προωθούμενη εκχώρηση στις μεγάλες επιχειρήσεις Υγείας.
  • Να προωθηθεί εθνικός σχεδιασμός για την υγεία και την περίθαλψη του ελληνικού λαού, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων (κομμάτων - φορέων – πολιτών). 

ΟΕΝΓΕ

Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) καταγγέλλει την κυβέρνηση για την κατεδάφιση του ΕΣΥ, του ΕΟΠΥΥ, του δημόσιου τομέα υγείας, για τη νέα επίθεση στις άδειες τσέπες των πολιτών που αφορά δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, για την υγειονομική γενοκτονία που συντελείται στη βωμό των μνημονιακών συμβάσεων. Διεκδικεί:

  • Την εφαρμογή πολιτικών που αναγνωρίζουν έμπρακτα ότι η υγεία αποτελεί θεμελιώδες κοινωνικό αγαθό και ανθρώπινο δικαίωμα και όχι εμπόρευμα προς πώληση με τους κανόνες της καπιταλιστικής αγοράς.
  • Την οργάνωση καθολικού, ολοκληρωμένου, ποιοτικού, δωρεάν, αποκλειστικά δημόσιου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, περίθαλψης, αποκατάστασης, με κατάργηση της ιδιωτικής κερδοσκοπικής δραστηριότητας στην Υγεία.
  • Την ακύρωση όλων των αποφάσεων διαθεσιμότητας, απολύσεων, συγχωνεύσεων και λουκέτων στο ΕΣΥ και τον ΕΟΠΥΥ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απειλείται η παγκόσμια προσφορά σοκολάτας από καταστροφικό ιό
Ρεκόρ μεταμοσχεύσεων αιμοποιητικών κυττάρων στο "Γ. Παπανικολάου"
Ειδική κοινή συνεδρίαση στη Βουλή με θέμα "Περιβάλλον και Υγεία"