'Βέτο' στην πλήρη απελευθέρωση διάθεσης φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ έθεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή στο μέγαρο Μαξίμου με τον κ. Βενιζέλο, ο κ. Σαμαράς απέρριψε την πρόταση Χατζηδάκη για απελευθέρωση της αγοράς των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ).

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αρνητικός στο ενδεχόμενο να φύγουν τα εν λόγω σκευάσματα από τα φαρμακεία, υιοθετώντας στην ουσία τη θέση που έχει διακηρύξει ο υπουργός Υγείας.

Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε την Κυριακή ότι το θέμα έχει λυθεί και πως έχει ληφθεί απόφαση από τον πρωθυπουργό και δεν θα προχωρήσουμε σε μεταβολή:

'Θα έχουμε μια απελευθέρωση της τιμής στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα προς τα κάτω για να υπάρχει ανταγωνισμός, αλλά δεν θα βγουν από τα φαρμακεία'.

Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για μία μέση λύση, όπως η διαμόρφωση ενός καταλόγου με λιγότερα φάρμακα από αυτά που συζητώνται - τα οποία θα μπορούν να διατεθούν και εκτός φαρμακείων, με ή χωρίς την παρουσία φαρμακοποιού.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο κ. Γεωργιάδης είχε ξεκαθαρίσει ότι ο κ. Χατζηδάκης έχει αρμοδιότητα την ανάπτυξη και ο ίδιος τη Δημόσια Υγεία.

Είχε, επίσης, στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι 'τα φάρμακα δεν είναι καραμέλες'.

Με τη θέση αυτή θα πορευτεί η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση που θα έχει με την τρόικα.

Επικαλούμενοι μελέτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), οι εκπρόσωποι των δανειστών πιέζουν για πλήρη απελευθέρωση και της αγοράς φαρμάκων.

Δεσμεύσεις

Την άποψη αυτή υιοθετει και ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι οι δεσμεύσεις που έχει κάνει η χώρα έναντι των δανειστών πρέπει να τηρούνται.

Από την πλευρά της, η τρόικα απέστειλε την Πέμπτη επιστολή στο υπουργείο Ανάπτυξης, με την οποία ζητεί την πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, 'με πολύ λίγες και καλά αιτιολογημένες εξαιρέσεις'...

Έχει προηγηθεί ένα μπαράζ καταγγελιών των θέσεων Χατζηδάκη, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο ακόμη και για 'δωράκια' προς τα συμφέροντα...

Ο υπουργός Υγείας έχει επισημάνει ότι το αμερικανικό μοντέλο της πλήρους απελευθέρωσης της πώλησης φαρμάκων δεν υπάρχει στην Ευρώπη, ενώ ακόμη και στις ΗΠΑ δέχεται μεγάλη κριτική για την αποτελεσματικότητά του.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο