Προβληματισμό προκαλεί η κωλυσιεργία του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) στην υλοποίηση ενός ψηφισμένου από την πολιτεία νόμου για τα κέντρα ημερήσιας νοσηλείας.

Πρόκειται για μονάδες, οι οποίες θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους – ακόμη και χειρουργικές επεμβάσεις – και ο ασθενής θα μπορεί να παίρνει αυθημερόν εξιτήριο.

Η λειτουργία τους εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε ετήσια εξοικονόμηση 225 εκατομμυρίων ευρώ από τα Ταμεία, λόγω των χαμηλών νοσηλίων.

Το Ελληνικό Κολέγιο Οφθαλμιάτρων κατήγγειλε το Σάββατο τη συστηματική απόπειρα συγκεκριμένων κέντρων να αναχαιτίσουν κάθε προσπάθεια της πολιτείας να εκσυγχρονίσει τις δομές υγείας προς όφελος των πολιτών.

Με ανακοίνωσή τους, ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Κολεγίου κ. Αναστάσιος Κανελλόπουλος (μέσο) και Γιάννης Δατσέρης (δεξιά) τονίζουν ότι άνθρωποι, 'οχυρωμένοι' στις θέσεις που κατέχουν, προσπαθούν να ελέγξουν το χώρο της Υγείας, με σκοπό την εξυπηρέτηση συμφερόντων.

Από το 2011, οπότε ψηφίστηκε ο Ν. 4025/2011 – σημειώνουν - αναμένουμε την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας.

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε το Σάββατο ο υπουργός Υγείας, έπρεπε να έχει εκδοθεί μέσα σε έξι μήνες.

Πλην, όμως, με προτροπή του αντιπροέδρου του ΚΕΣΥ κ. Γιάννη Δατσέρη (αριστερά) το Συμβούλιο κωλυσιεργεί εσκεμμένα να γνωμοδοτήσει.

Το σχετικό άρθρο – εξηγούν - όπως κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) από το υπουργείο Υγείας είναι απολύτως σύννομο και σύμφωνο με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Πρακτική

Ωστόσο, συναντά για πολλοστή φορά εμπόδια από τον ίδιο άνθρωπο και τους πέριξ αυτού.

Καταγγέλλουν την πρακτική του συγκεκριμένου παράγοντα, ο οποίος παρουσιάζεται όχι μόνο ως αντιπρόεδρος του ΚΕΣΥ, αλλά και ως σύμβουλος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης για θέματα Υγείας.

Το Ελληνικό Κολέγιο Οφθαλμολογίας ζητεί να εφαρμοστεί και στη χώρα μας ό,τι εφαρμόζεται εδώ και 30 χρόνια στην Ευρώπη και την Αμερική. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο.

Πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσια Υγείας υπολογίζει ότι τα οφέλη για τον κρατικό προϋπολογισμό και τον ΕΟΠΥΥ από τη λειτουργία των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας, θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 225 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Οι οφθαλμίατροι και οι γιατροί στο σύνολό τους, έχοντας στο πλευρό τους όλες τις Ευρωπαϊκές Οφθαλμολογικές Ενώσεις, θα παρακολουθήσουν τα τεκταινόμενα, τα οποία θα δημοσιοποιηθούν σε συνέντευξη Τύπου που έχει προγραμματιστεί να δοθεί στις Βρυξέλλες.

Οι κακές πρακτικές ορισμένων – αναφέρουν - δεν μπορούν να στέκονται συνεχώς εμπόδιο στην ανάπτυξη σύγχρονων δομών υγείας, όταν μάλιστα αυτές είναι αποδεδειγμένα προς το συμφέρον των ασθενών και της χώρας. 

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο