Δεν φαίνεται να κλείνει ο κύκλος της διαπραγμάτευσης για τη διάθεση των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) από τα σούπερ – μάρκετ.

Έπειτα από την κόντρα των προηγούμενων ημερών, οι υπουργοί Ανάπτυξης και Υγείας κ.κ. Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης είχαν το απόγευμα του Σαββάτου νέα συνάντηση για το θέμα.

Όπως έγινε γνωστό, η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και επικράτησαν δύο απόψεις:

Ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι η απελευθέρωση της αγοράς των ΜΥΣΥΦΑ προτείνεται ως μέτρο για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και της μείωσης των τιμών.

Ο κ. Γεωργιάδης αντέτεινε ότι δεν μπορεί να ανοίξει συνολικά η αγορά, καθώς τα ΜΥΣΥΦΑ στη χώρα μας είναι φθηνά και τυχόν απελευθέρωση θα οδηγήσει σε αύξησή τους.

Το υπουργείο Υγείας συζητεί τη διάθεση από τα σούπερ – μάρκετ των αποκαλούμενων 'over the counter' (OTC) σκευασμάτων, δηλαδή των βιταμινών και των συμπληρωμάτων διατροφής.

Φαρμακεία

Προτείνει, όμως, να παραμείνουν στα φαρμακεία τα ΜΥΣΥΦΑ (παυσίπονα, σιρόπια, αντιδιαρροϊκά).

Για τα ΜΥΣΥΦΑ εκφράζει ισχυρές επιφυλάξεις, εκτιμώντας ότι – εκτός των τιμών – θα οδηγηθούμε σε κινδύνους για τη δημόσια Υγεία, μέσω υπερβολικών καταναλώσεων.

Συζητάει, πάντως, το ενδεχόμενο να πάψει η διατίμηση και να διαμορφώνονται οι τιμές ελεύθερα από τις εταιρείες.

Οι παραπάνω θέσεις αναμένεται να τεθούν και στους εκπροσώπους της τρόικας, κατά την επικείμενη επίσκεψή τους στη χώρα μας.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;