Ένα μέρος από τα σκευάσματα βιταμινών θα μπορούν να διατίθενται από τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα λιανικής πώλησης.

Οι βιταμίνες που ενδέχεται να προκαλέσουν κίνδυνο στην υγεία του καταναλωτή, εάν ληφθούν σε μεγάλες ποσότητες, θα παραμείνουν στα φαρμακεία.

Όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Υγείας, σκευάσματα όπως εκείνα που περιέχουν ασβέστιο θα παραμείνουν στα φαρμακεία, καθώς υπερακατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στην υγεία του χρήστη.

Αντίθετα, σκευάσματα όπως εκείνα που περιέχουν βιταμίνη C θα διατίθενται ελεύθερα ακόμη και τα σούπερ μάρκετ, καθώς η εν λόγω βιταμίνη μεταβολίζεται ή αποβάλλεται πολύ πιο εύκολα από τον οργανισμό.

Τα συμπληρώματα διατροφής θα πωλούνται, επίσης ελεύθερα, από τα καταστήματα λιανικής πώλησης.

Ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης έχει ζητήσει από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) κατάλογο με τα βιταμινούχα σκευάσματα που κυκλοφορούν στη χώρα μας.

Ο κατάλογος θα είναι διπλός: Στο ένα του σκέλος θα περιέχει όσα χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή στη χορήγηση (θα παραμείνουν στα φαρμακεία) και όσα είναι πιο 'αθώα' (θα πωλούνται και στα σούπερ μάρκετ).

Για τη σύνταξη του καταλόγου θα χρησιμοποιηθεί η εμπειρία άλλων ευρωπαϊκών χωρών και εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν αρκετές εβδομάδες μέχρι ο ΕΟΦ να ολοκληρώσει το έργο του.

Αγορά

Τα σκευάσματα με βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής είναι εκατοντάδες, ενώ ο ετήσιος τζίρος τους εκτιμάται στα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Οι υπουργοί Ανάπτυξης και Υγείας έχουν συμφωνήσει ότι θα απελευθερωθεί η τιμή τους, όπως και των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ).

Θα καθοριστεί, ωστόσο, 'πλαφόν', προκειμένου να μην ξεπεράσει κάποια προκαθορισμένα επίπεδα, καθώς τα εν λόγω προϊόντα είναι φθηνά στην Ελλάδα.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
CoViD: 4 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - 1 από γρίπη
Ευλογιά: Ανάγκη για νέα εμβόλια και φάρμακα - Τι αναφέρεται σε αμερικανική έκθεση
Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας- ιδιαίτερα στις γυναίκες [μελέτη]