Της Άννας Παπαδομαρκάκη

Συνεχείς συσκέψεις μέχρι να ολοκληρωθεί η επεξεργασία των στοιχείων για όλα τα υπό ανακοστολόγηση φάρμακα, θα έχει τις επόμενες ημέρες η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων του υπουργείου Υγείας.

Κατά τη σημερινή μαραθώνια συνεδρίαση, περισσότερες από 60 εταιρίες παρευρέθηκαν και εξέθεσαν μία μία τις ενστάσεις για τα προϊόντα τους, διαδικασία η οποία παλαιότερα γινόταν στον ΕΟΦ, πριν τη συνεδρίαση της Επιτροπής.

Καθώς η διαδικασία αποδείχθηκε ιδιαίτερα χρονοβόρα, η Επιτροπή αποφάσισε ότι θα συνεδριάσει και αύριο ή ενδεχομένως και την Παρασκευή, προκειμένου να καταλήξει στις νέες τιμές των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην αγορά.

Μέχρι στιγμής, αποφασίσθηκε ότι τα μοναδικά φάρμακα, δηλαδή αυτά που έχουν μεν χάσει την πατέντα τους όμως δεν κυκλοφορούν στην αγορά γενόσημά τους, θα τιμολογηθούν με βάση το μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης.

Δεν αποφασίσθηκε πώς θα τιμολογηθούν φάρμακα για τα οποία οι υπηρεσίες του ΕΟΦ βρήκαν στοιχεία μόνο για την προστασία δεδομένων και όχι για την προστασία πατέντας, ενώ στο περιθώριο της σύσκεψης, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξουν αυξήσεις, έστω κι αν αυτές προκύπτουν από διορθώσεις λαθών.

Συνολικά, η Επιτροπή κατέγραψε περί της 100 παρατηρήσεις, τις οποίες θα επεξεργαστεί στην αυριανή συνεδρίαση, προκειμένου να καταλήξει στο νέο δελτίο τιμών φαρμάκων.

Εξαγωγές

Όσον αφορά τα δυνητικά εξαγώγιμα προϊόντα που ήδη διαθέτουν άδεια κυκλοφορίας στη χώρα μας, όμως δεν έχουν καταγράψει πωλήσεις την τελευταία τριετία στην εγχώρια αγορά, ο πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Δημ. Λιντζέρης, δήλωσε στο iatronet.gr, ότι η διαγραφή τους από το δελτίο τιμών προβλέπεται από τη νομοθεσία, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατον ο ίδιος να παρέμβει διαφορετικά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα