Μία πρόταση που έχει κατά καιρούς τεθεί από Έλληνες επιστήμονες, φέρνει στο τραπέζι η τρόικα.

Συγκεκριμένα, προτείνει φόρο για την κατανάλωση λιπαρών, τον λεγόμενο 'fat tax'. Με τον τρόπο αυτό, θα συγκεντρωθούν χρήματα στα δημόσια ταμεία, ενώ θα προστατευτεί και η Δημόσια Υγεία.

Σχετικές πληροφορίες δημοσιεύει η εφημερίδα 'Πρώτο Θέμα', με την επισήμανση ότι ανάλογος φόρος ισχύει σε χώρες, όπως η Δανία, η Γαλλία και η Ουγγαρία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας πρότεινε στο οικονομικό επιτελείο να υπολογίσει πόσα έσοδα θα μπορούσαν να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία εάν επιβληθεί ο εν λόγω φόρος σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα κορεσμένων λιπαρών (βούτυρο, γαλακτοκομικά, κρέμες, γάλα, τυρί, πίτσα, κρέας, σοκολάτες, σνακ, κέτσαπ, μαγιονέζα).

Η αρχική σκέψη είναι να επιβληθεί φόρος της τάξης 8% έως 10%, ο οποίος θα προστεθεί στον μειωμένο ΦΠΑ (13%).

Τζίρος

Οι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ εκτιμούν ότι ο ετήσιος τζίρος στα προϊόντα αυτά ξεπερνάει τα 8 δισ. ευρώ και αποτελεί σχεδόν το 50% έως 60% των συνολικών εσόδων τους.

Με βάση αυτό το δεδομένο, ο 'fat tax' μπορεί να έχει μία ετήσια απόδοση της τάξης των 600 έως 800 εκατομμυρίων ευρώ.

Στη Δανία, ο φόρος λίπους επιβάλλεται σε προϊόντα με ποσοστό κορεσμένων λιπαρών πάνω από 2,3%.

Μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), δείχνει ότι ασθένειες που προκαλούνται από την παχυσαρκία, όπως η στεφανιαία νόσος, τα εγκεφαλικά και ο διαβήτης, κοστίζουν στο ασφαλιστικό σύστημα ετησίως περίπου 1,2 δισ. ευρώ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα