Της Άννας Παπαδομαρκάκη

Στο παιχνίδη της ‘κολοκυθιάς’ εξελίσσεται το θέμα της μείωσης των τιμών των φαρμάκων από το πολυαναμενόμενο δελτίο τιμών φαρμάκων που τελικά δεν πρόκειται να αναρτηθεί ούτε και σήμερα.

Το υπουργείο προσβλέπει σε μια μείωση τιμών σταθερά πάνω από 8% προκειμένου να επιτευχθεί η εξοικονόμηση της φαρμακευτικής δαπάνης, ανεξάρτητα από τις ενστάσεις που υποβλήθηκαν και εγκρίθηκαν από την πενθήμερη συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων.

Καθώς αναμένεται να μην ληφθούν υπόψιν 500 ενστάσεις από αυτές που υποβλήθηκαν κατά την πολυήμερη συνεδρίαση, η αρχική πρόβλεψη του ΕΟΦ για μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 8,7%, εκτιμάται να ‘πέσει’ τώρα, το πολύ στο 8,6% από τις ενστάσεις που θα υιοθετηθούν τελικά.

Εντούτοις, παράγοντες της φαρμακοβιομηχανίας εκτιμούν ότι η μεσοσταθμική μείωση θα κυμανθεί τελικά στο 5-6%, αν και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος τελικά, αν δεν αναρτηθεί το δελτίο τιμών με τις οριστικές αποφάσεις.

Σταθερός

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, παραμένοντας σταθερός στη θέση του για μη παροχή αυξήσεων, έστω κι αν προέρχονται από διορθώσεις, φέρεται να δήλωσε πως θα υιοθετηθούν τελικά μόνο οι ενστάσεις που οδηγούν σε μικρότερες τιμές από αυτές που αρχικά είχε προτείνει ο ΕΟΦ.

Και συγκεκριμένα, ελέγχονται οι αιτιάσεις που υποβλήθηκαν από την Επιτροπή Τιμών επί της πρότασης του ΕΟΦ. Όπου υπάρχει διαφορά, θα επιλέγεται αυτή η πρόταση, που επιφέρει τη μεγαλύτερη μείωση της τιμής.

Πάντως από υπολογισμούς που έγιναν στο υπουργείο Υγείας, το ενδεχόμενο υιοθέτησης των ενστάσεων που δέχθηκε η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων, θα οδηγούσε σε εξοικονόμηση της τάξης των 80 εκ. ευρώ, όταν ο στόχος της φαρμακευτικής δαπάνης φέτος είναι 2 δις. από τα 2,371 δις. του 2013.

Σε συνάντηση του υπουργού χθες με εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, συζητήθηκε η έκδοση του νέου δελτίου τιμών και η αποδοχή των ενστάσεων που υποβλήθηκαν, όμως καθώς ο υπουργός αναχώρησε για τις ΗΠΑ, φημολογείται ότι υπέγραψε τη δεύτερη πρόταση του ΕΟΦ για τις τιμές, χωρίς να συμπεριλάβει τις ενστάσεις.

Ένταξη

Την ίδια στιγμή, φημολογείται πως επιχειρήθηκε η ένταξη τιμών νέων προϊόντων στο επικείμενο δελτίο, το οποίο αφορά μόνο γενική ανακοστολόγηση και όχι έγκριση τιμών για νέα φάρμακα.

Για το λόγο αυτό, οι φαρμακευτικές βρίσκονται σε ετοιμότητα να καταθέσουν και πάλι ενστάσεις με την ανάρτηση του νέου δελτίου που δεν είναι γνωστό πότε θα αναρτηθεί.

Ταυτόχρονα, σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι φαρμακοποιοί, καθώς οι φήμες θέλουν την άμεση ισχύ του δελτίου τιμών με την ανάρτησή του, με αποτέλεσμα να βρεθούν μπροστά σε νέα απομείωση κεφαλαίου, καθώς θα αναγκαστούν να πωλούν φάρμακα σε τιμές υψηλότερες από αυτές που αγόρασαν.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας