Να μην οξύνει τα πνεύματα στο θέμα της παράδοσης των κτιρίων όπου στεγάζονται τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ, επιχειρεί η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης (φωτό δεξιά) δήλωσε την Κυριακή ότι δεν θα ασκήσει αστυνομικά μέτρα, στην περίπτωση που υπάρξει κάποια εμπλοκή με τις καταλήψεις.

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι – σε περίπτωση ζημιάς στα κτήρια ή τον εξοπλισμό – οι υπεύθυνοι θα κληθούν να πληρώσουν από την τσέπη τους.

Χαμηλούς τόνους κρατά και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός (φωτό αριστερά), ο οποίος εκτιμά ότι τα περισσότερα κτήρια παραδίδονται χωρίς πρόβλημα.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ σημείωσε ότι από το απόγευμα της Δευτέρας, μετά το τέλος της βάρδιας, συνεργεία θα αναλάβουν το έργο της καταγραφής και της μεταφοράς του υλικού, προκειμένου να γίνει η μετάβαση στον νέο φορέα.

Συγκεντρώσεις

Από το πρωί της Δευτέρας, όμως, πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από πολυϊατρεία του Οργανισμού.

Το πολυιατρείο της Αλεξάνδρας επισκέφθηκε το πρωί ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται στον ΕΟΠΥΥ Δάφνης - Αγίου Δημητρίου (αρνούμενοι να παραδώσουν το κτήριο).

Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν και στο πολυϊατρείο Καλλιθέας, όπου διαμαρτυρόμενοι δεν επέτρεψαν την είσοδο τετραμελούς επιτροπής από τη νομαρχία.

Δημοσίευση

Σημειώνεται ότι με νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή και ο οποίος αναμένεται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ μεταφέρονται στο ΕΣΥ.

Εκεί, θα λειτουργούν ως αστικά Κέντρα Υγείας και θα καλύπτουν το σύνολο των πολιτών, ανεξάρτητα εάν είναι ή όχι ασφαλισμένοι στον Οργανισμό.

Επικαλούμενος τον παραπάνω νόμο, την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Κοντός απέστειλε έγγραφο στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, με το οποίο ζητούσε να γίνει σταδιακά η παράδοση των κτηρίων.

Λόγω της μη δημοσίευσής του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι γιατροί τονίζουν ότι ο νόμος δεν ισχύει.

Εξώδικο

Απέστειλαν, μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή εξώδικο στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, με το οποίο τον ενημέρωναν ότι δεν είναι σύννομη η διαδικασία.

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ Αγίου Δημητρίου, πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, κορυφώνοντας την αντίδρασή τους στο κλείσιμο της μονάδας.

Η διοίκηση του Οργανισμού καθησυχάζει τους τοπικούς φορείς, αναφέροντας ότι οι δομές δεν κλείνουν, αλλά θα ανοίξουν σε έναν μήνα, υπό τον νέο φορέα με την ονομασία Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ).

Διάλυση

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) κ. Δημήτρης Βαρνάβας σχολίασε την Κυριακή ότι η κυβέρνηση διαλύει όλες τις δομές του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να επιτύχει το στόχο των 8.500 διαθεσιμοτήτων:

'Ήδη, από τη Δευτέρα βάζουν λουκέτο σε όλα τα υποκαταστήματα του ΕΟΠΥΥ, πριν ακόμη δημοσιευτεί σε ΦΕΚ το τερατούργημα για το ΠΕΔΥ, δείχνοντας την εκτίμηση και το σεβασμό που τρέφουν τα μνημονιακά ενεργούμενα στους νόμους και τη νομιμότητα'.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα, δεν διαλύουν, όμως, μόνον την πρωτοβάθμια φροντίδα, καθώς η μεταφορά όλης της ιατρικής και νοσηλευτικής κίνησης στα παραπαίοντα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα διαλύσει και τη δευτεροβάθμια περίθαλψη: 

'Ήδη, έχουν αρχίσει να σχηματίζονται τεράστιες ουρές στα επείγοντα και τακτικά ιατρεία των νοσοκομείων, ενώ η αυξημένη νοσηρότητα που παρατηρείται αυτή την εποχή επιδεινώνει περεταίρω την κατάσταση'.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ενώσεις Ασθενών: Ανάληψη δράσης για άμεση και ισότιμη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες
Ογκολογία το 2024: Οι τάσεις των κλινικών δοκιμών παγκοσμίως
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων