Του Δημήτρη Καραγιώργου 

Την εκτίμηση ότι οι γιατροί γύρισαν την πλάτη στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), εκφράζει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Iatronet, ο κ. Μιχάλης Βλασταράκος υπογραμμίζει ότι ούτε ένας στους δύο γιατρούς του ΕΟΠΥΥ δεν υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΠΕΔΥ.

Τα ποσοστά – σημειώνει – είναι πολύ πιο χαμηλά στην περιφέρεια και κυμαίνονται από 15% έως 20%.

Σύμφωνα με τον κ. Βλασταράκο, η επόμενη μέρα του νέου ΕΟΠΥΥ και του ΠΕΔΥ επιφυλάσσει προβλήματα για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν από την τσέπη τους, προκειμένου να έχουν επαρκή κάλυψη.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ εκτιμά, μάλιστα, ότι θα είναι λίγοι οι γιατροί που θα θελήσουν να συμβληθούν με τον Οργανισμό.

Σημειώνεται ότι στη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων – την Πέμπτη – υπέβαλαν αίτηση γι ένταξη στο ΠΕΔΥ μόλις 2.317 από τους περίπου 5.000 γιατρούς, οι οποίοι υπηρετούσαν στον ΕΟΠΥΥ.

Το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι τα κενά θα καλυφθούν από τους συμβεβλημένους γιατρούς.

Αμοιβές

Οι αμοιβές που προβλέπονται, ωστόσο, είναι πολύ χαμηλές (5 ευρώ ανά επίσκεψη), με αποτέλεσμα να υπάρχει απροθυμία από την πλευρά των γιατρών.

Τα κενά των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ, που από τις 20 Μαρτίου θα λειτουργήσουν ως αστικά Κέντρα Υγείας, προγραμματίζεται να καλυφθούν με επικουρικούς γιατρούς.

Το επόμενο διάστημα, θα υπάρξουν οι σχετικές προκηρύξεις, ενώ μέρος των γιατρών που θα προσληφθούν ενδέχεται να απασχοληθεί και στη δευτεροβάθμια φροντίδα (νοσοκομεία).

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα