Γεφύρι της Άρτας θυμίζει η υπόθεση με την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Ταμείων που μετέχουν στον ΕΟΠΥΥ.

Πολλά φαρμακεία της χώρας δεν έχουν ακόμη πληρωθεί για οφειλές τους από το 2010, ενώ η γραφειοκρατία καθιστά αμφίβολη την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Την απογοητευτική κατάσταση περιγράφει ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Απόστολος Βαλτάς (αριστερά), με επιστολή του προς τον αρμόδιο υφυπουργό Υγείας κ. Αντώνη Μπέζα (δεξιά).

Ο κ. Βαλτάς παραθέτει την κατάσταση που επικρατεί σε πέντε Ταμεία, στα οποία επικρατεί η εξής κατάσταση:

ΟΑΠ – ΔΕΗ

Μετά από ενάμισι χρόνο, κατάφεραν να συντονιστούν οι οικονομικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ με τις περιφερειακές διευθύνσεις, αλλά στάλθηκαν λανθασμένες οδηγίες στα φαρμακεία. Ζητήθηκε επανυποβολή στοιχείων για 1.500 φαρμακεία. Ακόμη βρίσκονται σε εκκρεμότητα αρκετοί νομοί.

ΤΑΥΤΕΚΩ – ΟΤΕ

Για την οικονομική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ, ληξιπρόθεσμες οφειλές θεωρούνται όσες αφορούν πληρωμές μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2011.

Για το λόγο αυτό, αδυνατεί να προχωρήσει η έκδοση των ενταλμάτων πληρωμής, καθώς οι οφειλές αφορούν τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2011.

Η επιτροπή που συστάθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και από το υπουργείο Υγείας για την επίλυση του παραπάνω προβλήματος, αν και έχει παρέλθει ένας μήνας, δεν έχει δώσει απάντηση για την επίλυση του προβλήματος.

Είναι άγνωστο πότε θα εξοφληθούν οι συγκεκριμένες οφειλές. Το ποσό ανέρχεται περί τα 7 εκατομμύρια ευρώ.

Τα χρήματα υπάρχουν, διότι όταν ζητήθηκαν τα ποσά των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΤΑΥΤΕΚΩ – ΟΤΕ, το ταμείο συμπεριέλαβε και τα ποσά για τους τρεις τελευταίους μήνες του 2011.

Οίκος Ναύτου

Είναι το μοναδικό ταμείο που εξόφλησε τις οφειλές στην πλειονότητα των φαρμακείων.

Όμως, με ευθύνη των υπηρεσιών του, έχει παραμείνει απλήρωτος ένας απροσδιόριστος αριθμός φαρμακείων.

Λόγω του γνωστού οικονομικού σκανδάλου, δεν επιτρέπεται η έκδοση οικονομικών ενταλμάτων πληρωμής από την οικονομική του υπηρεσία.

ΟΓΑ

Υπάρχει ένας αριθμός 150 φαρμακείων που παραμένουν απλήρωτα. Έχουν γίνει από τις υπηρεσίες οι εκκαθαρίσεις και έχει αποσταλεί εδώ και μήνες το αίτημα για την έκδοση εντάλματος πληρωμής τους, στην οικονομική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ.

ΤΣΑΥ

Οι υπηρεσίες επέδειξαν στους φαρμακοποιούς συνταγές φαρμακείων, ανεξόφλητες από το 2010 μέχρι και την ένταξη του ΤΣΑΥ στον ΕΟΠΥΥ, στοιβαγμένες σε γραφεία και σε φοριαμούς, χωρίς να έχουν καν ελεγχθεί από τις υπηρεσίες του Ταμείου.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΤΣΑΥ, δήλωσαν αδυναμία ελέγχου των συνταγών αυτών άμεσα, διότι δεν γνωρίζουν τι σημαίνει πρόχειρος λογιστικός έλεγχος και αφετέρου θα προβούν – όταν αποκτήσουν το υπαλληλικό δυναμικό – σε τακτικό λογιστικό έλεγχο, δηλαδή έλεγχο μια - μια τη συνταγή, και με ορίζοντα χρόνου ολοκλήρωσης του ελέγχου σε 2 με 3 χρόνια!

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management