Ανοικτά θα μείνουν έως τις 2.30 το μεσημέρι της Τετάρτης τα φαρμακεία της Αττικής.

Στις 4 το απόγευμα της ίδιας μέρας, οι φαρμακοποιοί του λεκανοπεδίου πραγματοποιούν γενική συνέλευση, προκειμένου να αποφασίσουν και αυτοί κινητοποιήσεις.

Το προεδρείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) θα εισηγηθεί απεργία διαρκείας, όπως ήδη πραγματοποιούν από το πρωί της Τετάρτης οι φαρμακοποιοί της υπόλοιπης χώρας.

Την Τετάρτη κατατίθεται στη Βουλή και το νομοσχέδιο, με το οποίο θα εφαρμοστούν τα όσα συμφώνησε η κυβέρνηση με την τρόικα.

Μεταξύ των διατάξεων, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις οι οποίες φέρνουν τα πάνω κάτω στον κλάδο των φαρμακοποιών.

Συγκεκριμένα:

  • Με το άρθρο 1επιτρέπεται ένας μη αδειούχος φαρμακοποιός να κατέχει όποιο ποσοστό του εταιρικού κεφαλαίου επιθυμεί σε μία εταιρεία εκμεταλλεύσεως φαρμακείου, ήτοι να κατέχει ακόμη και το 99% και ο αδειούχος το 1%.
  • Με το άρθρο 2 καταργούνται διατάξεις με αποτέλεσμα να παρέχεται η δυνατότητα σε έναν φαρμακοποιό να κατέχει όσες άδειες ιδρύσεως φαρμακείου επιθυμεί.

Σούπερ μάρκετ

Παρέχεται, επίσης, η δυνατότητα σε φαρμακεία να συστεγάζονται με οποιοδήποτε κατάστημα, άρα και με σούπερ μάρκετ.

  • Με το άρθρο 3 καταργείται κάθε έλεγχος επί της λειτουργίας των φαρμακείων, καθώς θα μπορούν πια όποτε θέλουν χωρίς προειδοποίηση, να ανοίγουν και κυρίως να κλείνουν για όσο χρονικό διάστημα επιθυμούν,
  • Με το άρθρο 4 καταργούνται οι αποστάσεις μεταξύ των φαρμακείων.
  • Με το άρθρο 5 καταργούνται τα χωροταξικά κριτήρια ιδρύσεως φαρμακείου.
  • Με το άρθρο 6 ακυρώνονται επί της ουσίας και καθίστανται ανενεργές οι εφημερίες, καθώς κάθε φαρμακοποιός θα μπορεί, όποτε θέλει και ανέλεγκτα, να ανοίγει και να κλείνει το φαρμακείο του.
  • Με το άρθρο 7 παρέχεται η δυνατότητα να ιδρυθούν νέα φαρμακεία απέναντι από τα νοσοκομεία, ανεξαρτήτως της δυναμικότητας αυτών.
  • Με το άρθρο 11το φαρμακοπωλείο μπορεί να έχει επιφάνεια ακόμη και 5 τετραγωνικών μέτρων, αντί των ελάχιστων 30 τετραγωνικών που ισχύουν σήμερα.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα