Απαράδεκτες πιέσεις και απειλές δέχονται γιατροί, προκειμένου να μετακινηθούν από τα Κέντρα Υγείας, όπου σήμερα υπηρετούν σε μονάδες του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ).

Αυτό καταγγέλλει με εξώδικο που έστειλε στις διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Το θέμα των μετακινήσεων είχε αναδείξει το Iatronet, με σχετικό δημοσίευμα στις 3 Απριλίου.

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας κάνει λόγο για “διαφαινόμενη αποτυχία του νεοσύστατου ΠΕΔΥ, αλλά και διογκούμενες αντιδράσεις ασθενών”.

Η κατάσταση αυτή – σημειώνει – έχει οδηγήσει τις τελευταίες ημέρες στο φαινόμενο της έκδοσης προφορικών ή/και εγγράφων εντολών διοικητών ΥΠΕ για μετακίνηση ιατρών κλάδων ΕΣΥ από τα Κέντρα Υγείας της χώρας σε μονάδες του ΠΕΔΥ.

Σύμφωνα με το προεδρείο της Ομοσπονδίας, οι εντολές συνοδεύονται από απαράδεκτες πιέσεις και απειλές!

Οι διοικήσεις των ΥΠΕ ζητούν επιτακτικά από τους γιατρούς να στελεχώσουν τις δομές του ΠΕΔΥ για την κάλυψη του πρωινού ωραρίου, “λόγω σοβαρότατων υπηρεσιακών αναγκών”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η σχετική απόφαση της 2ης ΥΠΕ.

Το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ κάνει λόγο για “...μία άκρως επικίνδυνη πρακτική, που κάνει την εμφάνισή της, εφόσον τα ήδη υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας του Εθνικού ΣυστήματοςΥγείας αποδυναμώνονται έτι περαιτέρω, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους πληθυσμούς ευθύνης τους”...

Εντυπώσεις

Στο όνομα της πρόκλησης εντυπώσεων – σημειώνει – ότι δηλαδή όλα λειτουργούν υποδειγματικά, οι βιαίως δρομολογούμενες “λύσεις” στο χώρο του νεοσύστατου ΠΕΔΥ, δυναμιτίζουν και αποσαθρώνουν τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλουν τα Κέντρα Υγείας της χώρας στο πλαίσιο της παροχής, όσο το δυνατόν, εγγυημένων, ισότιμων και ποιοτικών υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η ΟΕΝΓΕ καλεί τις ΥΠΕ να ανακαλέσουν άμεσα τις αποφάσεις μετακίνησης των γιατρών και πως οι γιατροί - ως έχοντες ιδιαίτερο και σπουδαίο έννομο συμφέρον - θα εξαντλήσουν κάθε νομική και δικαστική δυνατότητα, προκειμένου να κολασθούν τέτοιες πρακτικές, οι οποίες πλήττουν στο πυρήνα του το ΕΣΥ.

Δ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα