Εξόχως ανησυχητικά στοιχεία αποκάλυψαν οι έλεγχοι του υπουργείου Υγείας στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, τα οποία προσφέρουν υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και χρηματοδοτούνται από το κράτος.

Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η αρμόδια υφυπουργός κ. Ζέττα Μακρή, το εξάμηνο του 2013 που εφαρμόστηκε ο νέος τρόπος χρηματοδότησης, διαπιστώθηκε ότι πάνω από μισό εκατομμύριο Έλληνες πολίτες έκαναν χρήση υπηρεσιών ψυχικής υγείας, αριθμός που θεωρείται υπερβολικά μεγάλος.

Σύμφωνα με την κα Μακρή, ελέγχοντας τους 65 φορείς διαπιστώθηκε ότι στους 38 χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτουν πραγματικά ενοχλητικά και δυσάρεστα αποτελέσματα:

Ένα ποσοστό που αγγίζει το 20% από τους ωφελούμενους από τις υπηρεσίες ψυχικής Υγείας επισκέπτεται την ίδια ημέρα διαφορετικά κέντρα που πολλές φορές είναι στην επαρχία και στην Αθήνα.

Διαφορετικά

Ένας αριθμός που αγγίζει το 43% είναι ανάρπαστος από τα κέντρα ψυχικής υγείας, δηλαδή επισκέπτεται διαφορετικά κέντρα στο διάστημα του ελέγχου.

Και ένας αριθμός που αγγίζει το 40%, ενώ νοσηλεύεται ως εσωτερικός σε οικοτροφεία και σε ξενώνες, ταυτόχρονα κάνει χρήση υπηρεσιών ψυχικής υγείας και από κέντρα ημέρας. Δηλαδή, είναι εσωτερικός σε κέντρα που έχουν εξειδικευμένο προσωπικό. Πολλοί από αυτούς έχουν βαριά νοητική στέρηση και ταυτόχρονα φαίνεται ότι κάνουν χρήση υπηρεσιών Υγείας και από κέντρα ημέρας, ως εξωτερικοί ασθενείς. Γίνονται διπλές παροχές.

Υπάρχει ένα ποσοστό της τάξης του 3% που είναι και αυτό σημαντικό που φαίνεται ότι είναι ταυτόχρονα σε οικοτροφεία και ξενώνες διαφορετικά, ταυτόχρονα νοσηλεύονται σε διαφορετικές μονάδες.

Και ένα ποσοστό της τάξης του 12%, που το ΑΜΚΑ δεν ταυτοποιείται με φυσικό πρόσωπο.

Γιόγκα

Εντοπίστηκε περίπτωση ασθενούς, ο οποίος έχει γεννηθεί το 1931 και καταγράφεται ότι καθημερινά κάνει γιόγκα και γυμναστική.

Ένας νοσηλευόμενος σε ένα κέντρο ημέρας στοιχίζει 5.000 ευρώ, ένας ο οποίος είναι εσωτερικός σε οικοτροφείο ή ξενώνα 15.000 ευρώ.

Η υφυπουργός τόνισε ότι θα υπάρξει συμψηφισμός των δαπανών αυτών και άλλες κυρώσεις εάν αυτό προκύψει από την περαιτέρω έρευνα.

Ανακοίνωσε, δε, ότι οι υποθέσεις θα παραπεμφθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα, ενώ θα γίνει έλεγχος από το σώμα επιθεωρητών Υγείας (ΣΕΥΥΠ).

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για προστασία από τη σκόνη
Τα ακάλυπτα κόστη στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού