Προβληματική είναι η λειτουργία του μοναδικού αξονικού τομογράφου στο νοσοκομείο Χανίων.

Όπως καταγγέλλει η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ της πόλης, το μηχάνημα εμφανίζει πολύ συχνές βλάβες, ιδιαίτερα σε περιόδους μεγάλου φόρτου εργασίας.

Από τις 15 Ιουλίου, βρίσκεται ξανά εκτός λειτουργίας, σε μια περίοδο που στην ήδη αυξημένη προσέλευση στο νοσοκομείο Χανίων - περίπου 40% πάνω τα τελευταία τέσσερα χρόνια - έρχεται να προστεθεί και το καλοκαιρινό κύμα των χιλιάδων επισκεπτών.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η κατάσταση αυτή είναι βλαπτική για το επίπεδο της παρεχόμενης περίθαλψης, επιζήμια για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους και εξαιρετικά δυσάρεστη για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο βρίσκεται στην άσχημη θέση να παίζει καθημερινά το ρόλο του κυματοθραύστη απέναντι στην απόλυτα δικαιολογημένη οργή του κόσμου.

Η Ένωση εκτιμά ότι η έλλειψη αξονικού τομογράφου μάς γυρίζει δεκαετίες πίσω όσον αφορά την αντιμετώπιση περιστατικών και επιδεινώνει την πρόγνωσή τους, ιδίως όταν πρόκειται για επείγοντα περιστατικά.

Αδιάγνωστα

Καταγράφονται ήδη πολλά σοβαρά περιστατικά, όπως τραυματίες από τροχαία ατυχήματα, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, που «λιμνάζουν» αδιάγνωστα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Η μη έγκαιρη διάγνωσή τους καθιστά εξαιρετικά δυσμενή την εξέλιξή τους, ιδίως όταν το «θεραπευτικό παράθυρο» συνίσταται σε χρονικό διάστημα λίγων μόλις ωρών.

Υπό αυτές τις συνθήκες όλο και περισσότεροι ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι συμπολίτες μας αναγκάζονται να πληρώνουν στο ακέραιο και ιδιωτικά την διενέργεια αξονικής τομογραφίας με την πρόσθετη επιβάρυνση της μεταφοράς και επιστροφής των ασθενών στο νοσοκομείο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις