Ένα στα τρία ευρώ που χρέωναν ιδιωτικές εταιρείες στον ΕΟΠΥΥ ήταν “καπέλο” και αφορούσαν πράξεις που δεν είχαν γίνει ή είχαν υπερτιμολογηθεί.

Αυτό προκύπτει από το πόρισμα των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών, οι οποίες έλεγξαν για πρώτη φορά τις απαιτήσεις των κλινικών από τον Οργανισμό.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της “Καθημερινής”, το πόρισμα αμφισβητεί τη νομιμότητα σχεδόν του ενός τρίτου των οικονομικών απαιτήσεων των κλινικών για υπηρεσίες που παρείχαν σε ασφαλισμένους το 2013.

Οι ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες έχουν ζητήσει περαιτέρω διερεύνηση για νοσηλείες ασφαλισμένων που χρεώθηκαν με περίπου 130 εκατομμύρια ευρώ, όταν οι συνολικές απαιτήσεις των κλινικών από τον ΕΟΠΥΥ για το 2013 ανέρχονται στα 430 εκατομμύρια ευρώ.

Η υπέρβαση από τον προϋπολογισμό έχει υπολογιστεί περίπου στα 100 εκατομμύρια και θα “κουρευτεί” μέσω του αυτόματου μηχανισμού επιστροφής υπερβάσεων (claw back).

Ήδη, έχει ζητηθεί από τις ιδιωτικές κλινικές να δώσουν εξηγήσεις.

Ενστάσεις

Εκτιμάται ότι ακόμη και αν γίνουν δεκτές όλες οι ενστάσεις που έχουν κατατεθεί από τις κλινικές, πάλι το όφελος για τον ΕΟΠΥΥ από τον έλεγχο των ιδιωτικών κλινικών θα είναι τουλάχιστον 70 εκατομμύρια ευρώ.

Στελέχη του χώρου της Υγείας, τα οποία χαρακτήριζαν τα αποτελέσματα του πορίσματος εντυπωσιακά, αφήνουν να εννοηθεί ότι εάν το 2013 οι ύποπτες χρεώσεις ανέρχονται στα 130 εκατομμύρια ευρώ, τα προηγούμενα χρόνια θα γινόταν “πάρτι”.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο