Τις διαδικασίες και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος νοσηλείας Έλληνα ασφαλισμένου στο εξωτερικό, προβλέπει απόφαση του υπουργού Υγείας.

Στην απόφαση του κ. Βορίδη, γίνεται διαχωρισμός των περιπτώσεων σε δύο βασικές:

Την κάλυψη της νοσηλείας κατόπιν αίτησης του ασφαλισμένου για μετάβαση στο εξωτερικό και την κάλυψη χωρίς να έχει προηγηθεί αίτηση.

Στην πρώτη περίπτωση, απαιτούνται τα εξής δικαιολογητικά:

  • Έντυπο αίτησης για προηγούμενη έγκριση χρήσης διασυνοριακής περίθαλψης.
  • Γνωμάτευση γιατρού διευθυντή κλινικής κρατικού νοσοκομείου ή στρατιωτικού νοσοκομείου ή πανεπιστημιακής κλινικής ή διευθυντή ιδιωτικής κλινικής της αντίστοιχης με την πάθηση ειδικότητας.
  • Στη σχετική γνωμάτευση θα πρέπει να περιγράφεται με λεπτομέρεια το είδος της πάθησης με σύντομο ιστορικό και θα αιτιολογείται επαρκώς η ανάγκη αντιμετώπισης της κατάστασης του ασθενούς με την προτεινόμενη θεραπεία.
  • Βεβαίωση από δύο τουλάχιστον νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας σε περίπτωση που η προτεινόμενη υγειονομική περίθαλψη δεν μπορεί να παρασχεθεί σε ελληνικό έδαφος εντός προθεσμίας ιατρικώς αποδεκτής.

Μετά την επιστροφή του ο ασφαλισμένος, ο οποίος μετέβη σε κράτος μέλος, κάνοντας χρήση διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης, υποβάλλει αίτημα επιστροφής εξόδων στην αρμόδια υπηρεσία του Ταμείου του.

Χωρίς προέγκριση

Ο ασφαλισμένος, ο οποίος έκανε χρήση διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης χωρίς την παραπάνω διαδικασία, απευθύνεται στο Ταμείο του και υποβάλλει:

  • Αίτηση χρήσης διασυνοριακής περίθαλψης χωρίς προηγούμενη έγκριση για την επιστροφή των εξόδων.
  • Ιατρική βεβαίωση του θεράποντος ιατρού για τις ιατρικές πράξεις που πραγματοποιήθηκαν. Με αυτή, θα προκύπτει ο μη έκτακτος αλλά αναγκαίος χαρακτήρας της εν λόγω υγειονομικής περίθαλψης ή και για την αναγκαιότητα χορήγησης συγκεκριμένης φαρμακευτικής αγωγής ή και για την αναγκαιότητα άμεσης προμήθειας ειδών πρόσθετης περίθαλψης (ή συμπληρωματικών εξόδων, στα οποία ενδεχομένως έχουν υποβληθεί άτομα με μία ή περισσότερες αναπηρίες).
  • Βεβαίωση ιδιώτη γιατρού ή νοσηλευτικού ιδρύματος, από την οποία να προκύπτει το νομικό καθεστώς λειτουργίας του (κρατικό, ιδιωτικό ή κοινωφελές),
  • Πρωτότυπες εξοφλητικές αποδείξεις.
  • Πρωτότυπες εξοφλητικές αποδείξεις φαρμακευτικής αγωγής, συνοδευόμενες από ιατρική βεβαίωση για την αναγκαιότητα χορήγησής της.

Υποβάλει, επίσης, πρωτότυπες εξοφλητικές αποδείξεις προμήθειας ειδών πρόσθετης περίθαλψης (ιατροτεχνολογικά βοηθήματα), συνοδευόμενες από ιατρική βεβαίωση για την αναγκαιότητα της άμεσης προμήθειάς τους.

Ένσταση

Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης κατόπιν έκδοσης διοικητικής απόφασης σχετικά με τη λήψη διασυνοριακής περίθαλψης και την επιστροφή των εξόδων της υγειονομικής περίθαλψης που παρασχέθηκε σε άλλο κράτος - μέλος, ο ασφαλισμένος έχει το δικαίωμα να προσβάλει την απορριπτική απόφαση.

Δ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα