Περιορισμένες εγκρίσεις νέων φαρμάκων, αλλά και περιορισμένες διορθώσεις τιμών σε φάρμακα που η τιμή τους έχει πέσει κάτω από τη φθηνότερη τιμή της Ευρώπης, επεξεργάστηκε στη σημερινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων, που συνεδρίαζε ως αργά το βράδυ.

Εκπρόσωποι 60 φαρμακευτικών εταιριών ζήτησαν διόρθωση τιμής σε προϊόντα τους, ενώ ξεκαθαρίστηκε από την επιτροπή, ότι οι διορθώσεις θα αφορούν μόνο λάθη από το τελευταίο δελτίο τιμών φαρμάκων του Αυγούστου.

Άμεσα διευκρινίστηκε ότι θα υπάρξουν διορθώσεις σε λάθη υπολογισμών, χωρίς όμως να περιλαμβάνονται διορθώσεις από τιμές χωρών που συμπεριελήφθησαν και για τις οποίες κατά καιρούς έχουν εκφραστεί διαφωνίες από τη φαρμακοβιομηχανία σε ότι αφορά τον υπολογισμό των τιμών τους.

Έμμεσα, από την Επιτροπή Τιμών, αφέθηκε να εννοηθεί ότι οι διορθώσεις δεν θα υπερβαίνουν τη φθηνότερη τιμή της Ευρώπης.

Σύμφωνα με παράγοντες της επιτροπής, οι διορθώσεις τιμών δεν ξεπερνούν τις 50 μορφές φαρμάκων.

Σε ότι αφορά τα νέα προϊόντα, η έγκριση αφορά 60 πρωτότυπα και 600 γενόσημα όλων των θεραπευτικών κατηγοριών, χωρίς όμως να περιλαμβάνεται το σύνολο των νέων φαρμάκων που έχουν αδειοδοτηθεί από τον ΕΟΦ στη διάρκεια της χρονιάς.

Αύξηση

Η πλειονότητα των σκευασμάτων που τιμολογούνται από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων, αφορά αδειοδοτήσεις του περασμένου Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου.

Αρκετές από αυτές τις νέες θεραπείες, ωστόσο, δεν συμπεριλαμβάνονται στην κοστολόγηση, εξαιτίας της αύξησης που αναμένεται να προκαλέσει η τιμολόγησή τους, στη φαρμακευτική δαπάνη.

Το νέο δελτίο τιμών, αναμένεται να αναρτηθεί την ερχόμενη Δευτέρα.

ΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΟΜΑΡΚΑΚΗ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας