Νέα δεδομένα στη φαρμακευτική δαπάνη, δημιουργεί η αξίωση της τρόικας να αυξηθεί – μεταξύ άλλων – ο ΦΠΑ στα φάρμακα.

Ο ΦΠΑ είναι σήμερα στο 6,5% και οι δανειστές αξιώνουν να διαμορφωθεί στο 8% έως 10%.

Το σενάριο αυτό μετακυλίει επιπλέον κόστος στις φαρμακευτικές εταιρείες και τους φαρμακοποιούς, καθώς η φαρμακευτική δαπάνη στον ΕΟΠΥΥ είναι σταθερή.

Ο προϋπολογισμός του 2015 είναι “κλειστός” και προβλέπει δαπάνη της τάξης των 2 δισ. ευρώ. Ο ΕΟΠΥΥ, δηλαδή, θα πληρώσει το ποσό, άσχετα με το πού θα καταλήξει η δαπάνη.

Ως γνωστόν, το ποσό της υπέρβασης από το προϋπολογισθέν ποσό καλούνται να επιστρέψουν οι εταιρείες μέσω του αυτόματου μηχανισμού επιστροφής (claw back) ή της υποχρεωτικής έκπτωσης (rebate).

Εκτός από τους δύο αυτούς “κόφτες” οι εταιρείες έρχονται πλέον αντιμέτωπες με ένα τρίτο...κρεβάτι του Προκρούστη, δηλαδή την αύξηση του ΦΠΑ.

  • Με βάση τον ισχύοντα ΦΠΑ (6,5%), η “καθαρή” φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ είναι 1,87 δισ. ευρώ (+ 130 εκατομμύρια ΦΠΑ = 2 δισ. ευρώ).
  • Στην περίπτωση που ο ΦΠΑ ανέβει στο 8%, η “καθαρή” ετήσια δαπάνη θα περιοριστεί κατά 30 εκατομμύρια, φτάνοντας στο 1,84 δισ. (+ 160 εκατομμύρια ΦΠΑ = 2 δισ. ευρώ).
  • Με τον ΦΠΑ στο 10%, η “καθαρή” δαπάνη θα περιοριστεί κατά 70 εκατομμύρια, φτάνοντας στο 1,8 δισ. (+ 200 εκατομμύρια ο ΦΠΑ = 2 δισ. ευρώ).

Ο μόνος κερδισμένος της υπόθεσης είναι το κράτος, καθώς τα ποσά που θα περικοπούν από τον τζίρο εταιρειών και φαρμακείων, θα καταλήξουν στα κρατικά ταμεία.

Εγκληματική

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες περί αύξησης του ΦΠΑ στα φάρμακα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κωνσταντίνος Λουράντος, χαρακτηρίζει εγκληματική ακόμη και τη σκέψη:

“Αύξηση του ΦΠΑ σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός μετά από όσα έχει υποστεί θα παραμείνει χωρίς φαρμακευτική περίθαλψη και με την βούλα κυβέρνησης και δανειστών".

Ακόμη και σαν σκέψη πρέπει να απορριφθεί πάραυτα, τονίζει ο κ. Λουράντος.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management