Σε μείζον θέμα και για τους γιατρούς εξελίσσεται η απεργία πείνας του Νίκου Ρωμανού.

Ο 21χρονος βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, καθώς έχει συμπληρώσει 25 μέρες χωρίς σίτιση και – σύμφωνα με ιατρικές πηγές – στο εξής δεν μπορεί να αποκλειστεί καμία εξέλιξη.

Από την πλευρά τους, οι γιατροί κάνουν λόγο για παρεμβάσεις οργάνων της πολιτείας, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην υποχρεωτική σίτιση του απεργού.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας, δήλωσε την Πέμπτη ότι η εκτελεστική και δικαστική εξουσία προσπαθούν να εμπλέξουν τους θεράποντες γιατρούς, με τον ισχυρισμό πως η επιβολή αναγκαστικής σίτισης στον απεργό πείνας θα αποτρέψει το μοιραίο:

“Είμαστε, λοιπόν, αναγκασμένοι για πολλοστή φορά να διευκρινίσουμε πως κανένας γιατρός δε δικαιούται, σύμφωνα και με τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, να ενεργεί αντίθετα προς τη βούληση του ασθενούς.

Πολιτικά προβλήματα που προκαλούνται από τέτοιες απεργίες δεν μπορεί να λύνονται από τους γιατρούς, οι οποίοι ουδέποτε παρεμβαίνουν κατασταλτικά σε ανθρώπους που αρνούνται τις ιατρικές υπηρεσίες!

Άλλωστε, σύμφωνα με την σχετική διακήρυξη των Παγκόσμιων Ιατρικών Συνεδρίων (Μάλτα 1991 και αναθεωρήσεις Ισπανία 1992 και Ν. Αφρική 2006, WMA) η βίαιη αναγκαστική σίτιση θεωρείται αδικαιολόγητη και αντιδεοντολογική πρακτική”.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα, η μόνη πολιτικά και κοινωνικά ορθή λύση είναι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού, τα οποία κρίνονται λογικά και δίκαια, για να μην συνεχιστεί να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή του:

Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ χαρακτηρίζει απαράδεκτη την αστυνομοκρατία που υπάρχει σε κάθε νοσοκομείο όταν νοσηλεύονται απεργοί πείνας, λέγοντας ότι τα νοσοκομεία χρειάζονται επαρκή παρουσία γιατρών και όχι μαζική παρουσία αστυνομικών.

Δικαίωμα

Σε ανάλογο ύφος είναι και η δήλωση της προέδρου της Ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ) Ματίνας Παγώνη.

Η κ. Παγώνη τονίζει ότι κανένας γιατρός δε δικαιούται, σύμφωνα και με τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, να ενεργεί αντίθετα στη βούληση του ασθενούς:

“Η πολιτεία έχει ένα πρόβλημα με την απεργία πείνας κρατουμένων. Η απεργία πείνας έχει πάντα τα αίτιά της.

Είναι ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιούνται οι γιατροί, με ψευτοδιλήμματα και έμμεσες ή άμεσες απειλές για ευθύνες, να δώσουν διέξοδο στα αδιέξοδα που προκαλεί η απεργία πείνας.

Πολιτικά προβλήματα που προκαλούνται από τέτοιες απεργίες δεν μπορεί να λύνονται από τους γιατρούς.

Οι γιατροί δεν παρεμβαίνουν κατασταλτικά σε ανθρώπους που αρνούνται τις ιατρικές υπηρεσίες”!

Το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ ζητεί να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού, τα οποία κρίνονται λογικά και δίκαια, για να μην συνεχιστεί να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή του.

Απευθύνει, δε, σχετική έκκληση στους κ.κ. Σαμαρά και Αθανασίου.

Λιποθυμία

Στο μεταξύ, στις 5 το απόγευμα της Πέμπτης, ο Νίκος Ρωμανός υπέστη λιποθυμικό επεισόδιο, όταν σηκώθηκε από το κρεβάτι του για να κατευθυνθεί προς το μπάνιο.

Το ιατρικό ανακοινωθέν που εξέδωσε η διοίκηση του νοσοκομείου “Γ. Γεννηματάς”, όπου νοσηλεύεται, αναφέρει τα εξής:

“Το απόγευμα της 25ης ημέρας απεργίας πείνας ο νοσηλευόμενος Νίκος Ρωμανός, παρουσίασε λιποθυμικό επεισόδιο το οποίο ανατάχθηκε με την παρέμβαση των θεραπόντων ιατρών.

Ο ασθενής υποβάλλεται σε εργαστηριακό έλεγχο για την τεκμηρίωση της κατάστασής του”.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας