Η Υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, η Coca-Cola, ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης (ΚΟΙΣΠΕ) «Ευ Ζην» και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, παραχώρησαν σήμερα, Συνέντευξη Τύπου για την κοινή δράση «Τρώμε μαζί».

Η δράση περιλαμβάνει την οργάνωση γευμάτων τις ημέρες των εορτών σε δομές που επιβλέπονται από το Υπουργείο Υγείας και φιλοξενούν παιδιά, ανοϊκούς ασθενείς, ψυχικά πάσχοντες, με τους οποίους η Υφυπουργός με τη βοήθεια των προσκόπων, στρώνουν το γιορτινό τραπέζι και γευματίζουν μαζί, με γεύματα μαγειρεμένα από τους ΚΟΙΣΠΕ.

Η Συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο Οικοτροφείο "Οδυσσέας" που φιλοξενεί 15 άτομα με βαριά νοητική υστέρηση και δευτερογενείς ψυχικές διαταραχές, όπου πραγματοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, η δράση.

Η Υφυπουργός Υγείας κατά τη Συνέντευξη Τύπου, σημείωσε:

«Η παρούσα δράση έχει διττό ισχυρό συμβολισμό. Βρισκόμαστε δίπλα σε ανθρώπους που μας έχουν ανάγκη, αξιοποιώντας τους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς που απασχολούν συμπολίτες μας ψυχικώς πάσχοντες. Στηρίζουμε έτσι διπλά τους ανθρώπους αυτούς. Επιπλέον, δίνουμε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα εναντίον του στίγματος που συνοδεύει τους ψυχικώς πάσχοντες, εκπέμποντας ότι οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να εργάζονται, να είναι χρήσιμοι και αξιοπρεπείς, μπορούν να είναι ισότιμα μέλη, ενσωματωμένα στην κοινωνία. Η δράση «Τρώμε Μαζί» είναι πράξη αγάπης προς τους συνανθρώπους μας που φιλοξενούνται σε δομές του Υπουργείου Υγείας. Δείχνουμε ότι δεν είναι μόνοι τις άγιες αυτές μέρες, αλλά δεν είναι μόνοι και όλες τις ημέρες του χρόνου. Είμαστε δίπλα τους και νοιαζόμαστε για τα δικαιώματά τους τα οποία και υπερασπιζόμαστε απολύτως».

Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Οικοτροφείου ‘’Οδυσσέας’’, Κων/νος Καρουκανίδης -Κατάκης δήλωσε:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω για την ευγενική αυτή κίνηση το Υπουργείο Υγείας, τον ΚΟΙΣΠΕ ‘’Ευ Ζην’’, την Coca- Cola, και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων. Η δράση αναδεικνύει τη δουλειά που γίνεται εδώ, ιδιαίτερα στο κομμάτι της αποασυλοποίησης. Εμείς εδώ λειτουργούμε σαν σπίτι και όχι σαν ίδρυμα».

Η Διευθύντρια Επικοινωνίας προϊόντων Coca-Cola, Σοφιά Κυλίφη, σημείωσε:

«Η Coca- Cola βρίσκεται δίπλα σε αυτούς που έχουν ανάγκη και υποστηρίζει τη δράση του Υπουργείου Υγείας «Τρώμε Μαζί», που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων. Από τις 19 Δεκεμβρίου και έως τις 27 Δεκεμβρίου έχουν προγραμματιστεί μια σειρά με γεύματα χαράς σε ιδρύματα που βρίσκονται υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Υγείας και φιλοξενούν άτομα με ειδικές ανάγκες. Τα γεύματα έχουν στόχο να μοιράσουν χαρά στους ανθρώπους αυτούς για να νιώσουν τη ζεστασιά και την αλληλεγγύη αυτές τις γιορτινές ημέρες».

Εκ μέρους του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, η σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου, Μαριάννα Φράγκου, τόνισε:

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την πρόσκληση του Υπουργείου Υγείας να συμμετέχουμε στη δράση, κάτι που κάνουμε με πολλή χαρά. Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων θα είναι παρόν σε όλες τις δράσεις, για να προσφέρουμε τη βοήθειά μας».

Τέλος, η Πρόεδρος του ΚΟΙΣΠΕ ‘’Ευ Ζην’’ και Κοινωνική Λειτουργός, Πόλα Νικολάου, επεσήμανε:

«Ο ΚΟΙΣΠΕ ‘’Ευ Ζην’’ μαγειρεύει για τη δράση «Τρώμε Μαζί». Μια δράση που αποδεικνύει ότι όταν η κοινωνία δουλεύει μαζί μπορεί να καταπολεμήσει το στίγμα. Η δράση έχει ένα ισχυρό συμβολισμό: άνθρωποι με ψυχικές παθήσεις φτιάχνουν φαγητό για ανθρώπους με προβλήματα υγείας που φιλοξενούνται σε δομές. Ο ΚΟΙΣΠΕ ‘’Ευ Ζην’’ απασχολεί 35 ανθρώπους με προβλήματα ψυχικής υγείας, ενώ συνολικά περισσότεροι από 400 ψυχικά πάσχοντες απασχολούνται σε Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς, θεσμούς που υποστηρίζει το Υπουργείο Υγείας.
Εύχομαι με τη δράση αυτή, όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας με ψυχικές παθήσεις να κερδίζουν μια θέση εργασίας και μια ισότιμη θέση στην κοινωνία, και όλο και λιγότεροι συμπολίτες μας να έχουν ανάγκη μιας ειδικής φροντίδας κλειστού τύπου.» .

Στη δράση παρευρέθηκε και ο Βουλευτής Πιερίας και ιατρός, Δημήτρης Χριστογιάννης.
Να σημειωθεί πως οι μέρες των επισκέψεων είναι οι εξής:

• Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου, ώρα 12.30, «Τρώμε μαζί» στο Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο Καλλιθέας (Φιλαρέτου και Κρέμου 128, 176 75, Καλλιθέα) που φιλοξενεί 30 παιδάκια προσχολικής ηλικίας.
• Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου, ώρα 13.30, «Τρώμε μαζί» στο Οικοτροφείο ‘’Εντροπία’’ του ΨΝΑ ΔΑΦΝΊ (Κύπρου 57, Χαϊδάρι), που φιλοξενεί άτομα με αυτισμό.
• Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου, ώρα 13.00, «Τρώμε μαζί» στο Οικοτροφείο "Αινείας" (Χρησιήδος 24, Ίλιον), που φιλοξενεί 15 άτομα με βαριά νοητική υστέρηση και δευτερογενείς ψυχικές διαταραχές.
• Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου, ώρα 13.00, «Τρώμε μαζί» στο Οικοτροφείο "Οδυσσέας" (Καλαμών 23, Περιστέρι), που φιλοξενεί 15 άτομα με βαριά νοητική υστέρηση και δευτερογενείς ψυχικές διαταραχές.
• Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου, ώρα 13.00, «Τρώμε μαζί» στο Οικοτροφείο "Ιπποκράτης Ι" (Ελαιών 126 & Μυτιλήνης, Ίλιον), που φιλοξενεί 16 άτομα με βαριά νοητική υστέρηση και δευτερογενείς ψυχικές διαταραχές.
• Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου, ώρα 13.00, «Τρώμε μαζί» στο Οικοτροφείο "Ιπποκράτης ΙΙ" (Αρκαδίας 43 και Κορυτσάς, Περιστέρι), που φιλοξενεί 10 άτομα με βαριά νοητική υστέρηση και δευτερογενείς ψυχικές διαταραχές.
• Σάββατο 27 Δεκεμβρίου, ώρα 12.00, παροχή γευμάτων σε πολίτες και οικογένειες (1ο ΚΑΠΗ Ελληνικού, Αλεξιουπόλεως 27, Αργυρούπολη).
• Σάββατο 27 Δεκεμβρίου, ώρα 12.00, «Τρώμε μαζί» στην Ολοκληρωμένη Μονάδα Alzheimer της «Αποστολής» (Αφροδίτης 1 και Ηρώδου Αττικού, Χαλάνδρι), η οποία φιλοξενεί 30 ανοϊκούς ασθενείς.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν