Του Δημήτρη Καραγιώργου

Τα χαρτιά τους για το φάρμακο, εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιανουαρίου, άνοιξαν την Τετάρτη οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων.

Σε μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), εκπροσωπήθηκαν εννέα πολιτικοί σχηματισμοί, οι οποίοι ανέπτυξαν το σχέδιό τους για την Υγεία και το φάρμακο.

Προλογίζοντας την εκδήλωση, ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κωνσταντίνος Λουράντος επιτέθηκε κατά των πολιτικών ηγεσιών που χειρίστηκαν τα θέματα του χώρου την τελευταία τριετία, αναφερόμενος ονομαστικά κατά:

  • Του Ανδρέα Λοβέρδου, για την εφαρμογή της υποχρεωτικής έκπτωσης (rebate ), της μείωσης των πληθυσμιακών κριτηρίων, τη διεύρυνση του ωραρίου των φαρμακοποιών, την αύξηση των ακριβών φαρμάκων και τη μείωση 30% στις τιμές όλων των σκευασμάτων.
  • Του Μάριου Σαλμά, για την αύξηση των ημερών εξόφλησης των φαρμακοποιών από τις 45 στις 90 μέρες, την καθιέρωση rebate και για τους συνεπείς, την καθιέρωση “πλαφόν” κέρδους για τα φάρμακα αξίας άνω των 200 ευρώ και το “κούρεμα” στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των Ταμείων.
  • Του Κωστή Χατζηδάκη, για τα βρεφικά γάλατα στα σούπερ μάρκετ και την εφαρμογή της “εργαλειοθήκης” του ΟΟΣΑ.
  • Του Άδωνι Γεωργιάδη, για τις ασφαλιστικές τιμές και την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων και την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων.
  • Του Μάκη Βορίδη, για τη μείωση του ποσοστού κέρδους με το κλιμακωτό σύστημα και την κατάργηση των πειθαρχικών συμβουλίων στους Φαρμακευτικούς Συλλόγους.

Στη συνέχεια, τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων. Παρατίθενται οι τοποθετήσεις τους, με τη σειρά που έγιναν:

ΠΑΣΟΚ

Ο Δημήτρης Λιντζέρης παραδέχτηκε ότι τα τελευταία χρόνια ήρθαν τα πάνω – κάτω στον τόπο μας και επιλέχθηκε να πτωχεύσει το 30% για να αποφευχθεί η άναρχη χρεοκοπία.

Τα φαρμακεία – είπε – υπέστησαν μεγάλη μείωση εισοδήματος και υπήρξε και μία σειρά λανθασμένων επιλογών.

Εξέφρασε τη θέση ότι τα προϊόντα ειδικής διατροφής πρέπει να επιστρέψουν στα φαρμακεία, όπως και τα βρεφικά γάλατα. Σημείωσε, δε, ότι επί των ημερών του στον ΕΟΦ δρομολογήθηκαν οι σχετικές διαδικασίες.

Ο κ. Λιντζέρης είπε ότι κανένα φάρμακο δεν πρέπει να διατίθεται εκτός φαρμακείου, πρέπει να αναθεωρηθεί το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών και να υπάρξει σταθερή πολιτική στο φάρμακο.

ΣΥΡΙΖΑ

Ο Γιάννης Μπασκόζος είπε ότι τα μνημόνια δεν θα τελειώσουν επειδή κάποιοι το δηλώνουν, αλλά επειδή ο λαός θα αναθέσει στο ΣΥΡΙΖΑ να τα καταργήσει.

Υπεραμύνθηκε της δωρεάν και καθολικής πρόσβασης στις υπηρεσίες Υγείας, λέγοντας ότι η συμμετοχή στα φάρμακα θα καταργηθεί για τα χαμηλά εισοδήματα.

Για το ωράριο των φαρμακείων είπε ότι πρέπει να είναι σταθερό και ρυθμισμένο, με την αρμοδιότητα να ανήκει στους Συλλόγους.

Τάχθηκε κατά της απελευθέρωσης της τιμής των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και της δυνατότητας φαρμακοποιών να έχουν πολλές άδειες λειτουργίας φαρμακείου.

Είπε ότι η ασφαλιστική τιμή των φαρμάκων θα καταργηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η δαπάνη Υγείας δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτη.

Ποτάμι

Ο Λυκούργος Λιαρόπουλος είπε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ωραίο, αλλά έχει χρησιμοποιήσει μεγάλο κομμάτι δικών του κειμένων.

Τάχθηκε κατά του διορισμού κομματικών στελεχών στις διοικήσεις των νοσοκομείων, λέγοντας ότι οι αλλαγές που έγιναν τα τελευταία χρόνια υπαγορεύτηκαν από άσχετους και μεταξύ αυτών και η τρόικα.

Πρότεινε, δε, την κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών περίθαλψης και την κάλυψη της σχετικής δαπάνης από τον προϋπολογισμό.

ΝΔ

Η Κατερίνα Παπακώστα ανέφερε ότι η ΝΔ ήταν αντίθετη με την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων που είχε φέρει το 2012 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα είχε ψηφίσει “παρών” στη Βουλή.

Για τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, είπε ότι μπορεί να γίνει μία αναπροσαρμογή από τα 2,09 δισ. ευρώ που είναι σήμερα στα 2,3 δισεκατομμύρια.

Τόνισε ότι το κόμμα της είναι αντίθετο με την αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα, λέγοντας ότι μπορεί να καταργηθεί και το rebate, το οποίο αποδίδει ετησίως μόλις 50 εκατομμύρια ευρώ.

ΚΙΔΗΣΟ

Ο Γεράσιμος Βουδούρης κατήγγειλε ότι σύμβουλοι των υπουργών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ήταν εκείνοι που υπαγόρευσαν τις αλλαγές στην Υγεία.

Τάχθηκε υπέρ της αύξησης στη χρήση γενοσήμων φαρμάκων, με περιθώριο επιλογής από τον ασθενή, στον οποίο μπορεί να δοθεί κίνητρο πιο χαμηλής συμμετοχής.

Για τον ΕΟΠΥΥ, είπε ότι η δημιουργία του ήταν σωστή, αλλά “μετάνιωσαν εκείνοι που τον έφτιαξαν”...

ΚΚΕ

Ο Χρήστος Παπάζογλου είπε ότι οι περικοπές στην Υγεία έγιναν για να χρηματοδοτηθεί η επιχειρηματικότητα και πως αυτό συμβαίνει σε όλες τις χώρες, χωρίς να έχουν μνημόνιο.

Σημείωσε ότι τα μέτρα λαμβάνονται προκειμένου να ενισχυθούν οι όμιλοι του χώρου, σε βάρος των μικρών, όπως είναι οι φαρμακοποιοί.

ΔΗΜΑΡ

Ο Γιώργος Μπουλμπασάκος είπε ότι πριν από μερικά χρόνια ήμασταν πρώτοι στον ΟΟΣΑ στη φαρμακευτική δαπάνη, αλλά τώρα έχουμε φτάσει στην τελευταία θέση.

Παραδέχτηκε ότι υπάρχει πολυφαρμακία και είπε πως πρέπει να αυξηθεί η χρήση ασφαλών γενοσήμων φαρμάκων. Είπε, δε, ότι η συμμετοχή στα φάρμακα πρέπει να γίνεται με κοινωνικά κριτήρια.

ΑΝΕΛ

Ο Σπύρος Κούρτης είπε ότι η χώρα βρίσκεται σε αδιέξοδο και πως πρέπει να μάθουμε να λέμε την αλήθεια.

Αναφερόμενος στα προβλήματα του χώρου της Υγείας, είπε ότι αποτελούν παθογένειες από τη δημιουργία του ΕΣΥ, το οποίο δεν σεβάστηκε τον πολίτη και τον επαγγελματία της Υγείας.

Ανέφερε πως εάν ήταν υπουργός Υγείας, θα καταργούσε τους συμβούλους και θα χρησιμοποιούσε στη θέση τους τους Συλλόγους του χώρου.

Οικολόγοι

Ο Γιάννης Χαραλαμπάκης είπε ότι λιτότητα υπάρχει και σε χώρες στις οποίες δεν εφαρμόζονται μνημόνια.

Εκτίμησε ότι αυτή είναι επιλογή και αναφέρθηκε σε δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος είχε ζητήσει να μην του παίρνουν τη δόξα και να μην αποδίδουν στην τρόικα μνημονιακά μέτρα που λάμβανε εκείνος.

Περισσότερες πληροφορίες για τις εθνικές εκλογές στο Euro2day.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο