Κατάργηση της Εταιρείας Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων (ΕΣΑΝ), κατάργηση του “εισιτηρίου” των 5 ευρώ στα νοσοκομεία και μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα, εξήγγειλε από τη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

“Με νύχια και με δόντια» και σε συνεργασία με τους γιατρούς και όλους τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ θα διασφαλίσουμε την επιβίωση της δημόσιας υγείας και την αξιοπρέπεια των ασθενών”, τόνισε ο Ανδρέας Ξανθός, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων για την Υγεία.

Ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι η δωρεάν πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων στην ιατρική παρακολούθηση, τις εξετάσεις, τα φάρμακα και τη νοσηλεία αποτελεί κορυφαία δέσμευση και προτεραιότητα.

Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με ριζική αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου και των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ), αλλά και με μια σειρά μέτρων όπως η άμεση κατάργηση του “εισιτηρίου” των 5 ευρώ στα νοσοκομεία, η ακύρωση του “χαρατσιού” του 1 ευρώ ανά συνταγή και η σταδιακή μείωση της συμμετοχής στο κόστος της αγοράς φαρμάκων.

Ανάγκη

Επιπλέον, θα υλοποιηθεί ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη στήριξη και ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας:

Αφενός θα αξιοποιηθούν στο έπακρο όλοι οι εργαζόμενοι, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, οι μονάδες του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) και οι υλικοτεχνικές υποδομές και ο εξοπλισμός και αφετέρου θα επιταχυνθεί η ολοκλήρωση των διαδικασιών στις προσλήψεις που εκκρεμούν.

Παράλληλα, προωθείται ο σχεδιασμός σταδιακής κάλυψης όλων των επειγουσών αναγκών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στα νοσοκομεία, ειδικά της επαρχίας και των άγονων περιοχών.

Ο κ. Ξανθός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εξάλειψη της λίστας αναμονής για εντατική νοσηλεία με τη λειτουργία όλων των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), αλλά και την ανάπτυξη νέων κλινών.

Ψυχική Υγεία

Σχετικά με την Ψυχική Υγεία, υπογράμμισε ότι θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των Μονάδων και ταυτόχρονα θα επαναδιαπραγματευθούν οι όροι για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης χωρίς να διακινδυνεύεται η συνέχεια στη φροντίδα των ασθενών.

Πρωτοβάθμια

Στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), που θα αποτελέσει βασικό πυλώνα του ΕΣΥ - θα προωθηθεί ένα νέο μοντέλο στηριγμένο στον οικογενειακό γιατρό, την ομάδα υγείας, τα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου και τα ιατρεία γειτονιάς, ενώ ταυτόχρονα θα αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο ώστε να υπάρξει μια πραγματική στροφή στην ΠΦΥ, την πρόληψη και την αγωγή υγείας.

Δημόσια Υγεία

Στη Δημόσια Υγεία, θα καταπολεμηθεί η νοσοκομειοκεντρική λογική του συστήματος και η εμπορευματοποίηση της ιατρικής και θα ενισχυθεί η πρόληψη και η υγειονομική ασφάλεια της κοινωνίας και της χώρας.

Στη διοίκηση του Συστήματος Υγείας, θα αρθεί η κομματοκρατία, η ημετεροκρατία και η πελατειακή λογική στα νοσοκομεία, με περισσότερη αξιοκρατία και δημοκρατία και με συμμετοχή των εργαζομένων, των εκπροσώπων των ασθενών και των τοπικών κοινωνιών.

Επιπλέον, θα αναβαθμιστεί το Γραφείο Εξυπηρέτησης του Πολίτη στο υπουργείο Υγείας και στα νοσοκομεία ώστε να εξελιχθεί σε ένα πραγματικό «Συνήγορο του Ασθενή» ο οποίος σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Πολίτη θα επιλύει τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών και θα ελέγχει την κακοδιαχείρηση των μονάδων.

Φάρμακο

Στο φάρμακο, σχεδιάζεται μια αναβαθμισμένη δημόσια φαρμακευτική πολιτική με ενίσχυση και αναδιοργάνωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), με στήριξη της παραγωγής ποιοτικών γενοσήμων στη χώρα μας, με ορθολογικότερη και επιστημονικά τεκμηριωμένη αξιοποίηση των δημόσιων πόρων, με διασφάλιση της πρόσβασης όλων των ασθενών στο φάρμακο και με μείωση της οικονομικής επιβάρυνσής τους.

Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θεωρεί απαραίτητη την επανεξέταση - σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών – όλου του μνημονιακού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των φαρμακείων ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής και επαρκής διάθεση φαρμάκων σε όλη τη χώρα.

Ιδιώτες

Ο κ. Ξανθός υπογράμμισε ότι στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι η οικοδόμηση ενός δημόσιου και δωρεάν Συστήματος Υγείας.

Ο ιδιωτικός τομέας θα συνεχίζει να έχει προφανώς ένα διακριτό και συμπληρωματικό ρόλο, καλύπτοντας πραγματικές ανάγκες που αδυνατεί να προσφέρει έγκαιρα και με επάρκεια το ΕΣΥ, με αυστηρούς όμως όρους και προϋποθέσεις συνεργασίας, με επανεξέταση όλων των συμβάσεων και φυσικά με αντίστοιχη τήρηση των υποχρεώσεων του κράτους.

Δ.Κ.

 

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει