Νέα δεδομένα στη νοσηλεία εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ σε συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές, επιχειρεί να διαμορφώσει το υπουργείο Υγείας.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής δήλωσε στο “Βήμα της Κυριακής” ότι επανεξετάζονται θέματα, όπως οι συμβάσεις των ιδιωτικών κλινικών με τον ΕΟΠΥΥ, ώστε το δημόσιο να πληρώνει μόνο πράξεις που δεν γίνονται στο ΕΣΥ.

Η απόφαση αυτή βάζει τέλος στο καθεστώς που ισχύει μέχρι σήμερα και θα ισχύει τουλάχιστον έως το τέλος Μαρτίου, οπότε λήγουν οι συμβάσεις του Οργανισμού με το σύνολο των παρόχων, όπως και τις ιδιωτικές κλινικές.

Δεν επιτρέπει, δε, στους ασφαλισμένους να επιλέγουν μεταξύ συμβεβλημένης ιδιωτικής κλινικής και νοσοκομείου όταν έχει ανάγκη νοσηλείας.

Το υπουργείο Υγείας φέρεται διατεθειμένο να καλύπτει νοσήλια στον ιδιωτικό τομέα, μόνον εφόσον το συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας του ασφαλισμένου δεν αντιμετωπίζεται σε δημόσιο νοσοκομείο.

Οι συμβάσεις ΕΟΠΥΥ – κλινικών έχουν κυριολεκτικά περάσει από...σαράντα κύματα τα τελευταία χρόνια, με την πολιτική ηγεσία να μειώνει διαρκώς το διατιθέμενο κονδύλι.

Δείκτες

Τελευταία πράξη του “σίριαλ” ήταν η διαμόρφωση ενός “κλειστού” προϋπολογισμού στον ΕΟΠΥΥ, με κατανομή των ποσών στις κλινικές βάσει έξι δεικτών ποιότητας.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται ο δείκτης ποιότητας του νοσηλευτικού έργου, η φερεγγυότητα των κλινικών ως προς τις οικονομικές τους απαιτήσεις, η επάρκεια υπηρεσιών, η βαρύτητα των περιστατικών που νοσηλεύτηκαν, η επάρκεια υπηρεσιών αυξημένης φροντίδας και η ποιότητα υποδομών και οργάνωσης.

Ανταγωνισμός

Στόχος της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας ήταν να υπάρχει ένας διαρκής ανταγωνισμός μεταξύ των κλινικών, προκειμένου να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες υγείας.

Η προϋπολογισθείσα δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για ιδιωτικές κλινικές το 2014 ήταν 235 εκατομμύρια ευρώ.

Το ποσό αυτό καταλήγει σε περίπου 140 ιδιωτικές κλινικές, όπου νοσηλεύονται ετησίως 450.000 ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ.

Κονδύλι

Πριν από δύο μήνες, η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών είχε χαρακτηρίσει πολύ μικρό το ποσό που διαθέτει ο Οργανισμός για νοσηλεία ασφαλισμένων του στον ιδιωτικό τομέα.

Έκανε, δε λόγο για σοβαρή υποχρηματοδότηση, καθώς ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει 835 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο συνολικά για την ιδιωτική Υγεία (κλινικές, κέντρα αποκατάστασης, ψυχιατρικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και εργαστηριακοί γιατροί), σε σύνολο προϋπολογισμού 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πιο αποτελεσματική η διατροφική προσαρμογή από τα φάρμακα [μελέτη]
"Τουρισμός" υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στις ΗΠΑ
Προκαλεί ΔΕΠΥ και αυτισμό η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη; [μελέτη]