Να επενδύσουν στην Ελλάδα ζητεί ο υπουργός Υγείας από τις ξένες φαρμακοβιομηχανίες.

Η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι να επενδυθεί 1 δισ. ευρώ σε μία τετραετία σε έρευνα και παραγωγή προϊόντων.
Το θέμα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε την Παρασκευή ο Παναγιώτης Κουρουμπλής με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Συνδέσμων (EFPIA) Richard Bergström, παρουσία του πρόεδρου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) Κώστα Φρουζή.

Ο υπουργός Υγείας έκανε πρόταση για συμφωνία η οποία θα περιλαμβάνει τη δέσμευση εκ μέρους των πολυεθνικών ότι τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα διενεργηθούν στην χώρα μας κλινικές μελέτες που θα αποφέρουν τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, θα υλοποιηθούν και επενδύσεις στην παραγωγή και συσκευασία φαρμάκων.

Το υπουργείο ζητεί, επίσης, να υπάρξει ειδικό καθεστώς σε ό,τι αφορά τις τιμές των αντικαρκινικών φαρμάκων για τη διάρκεια της συμφωνίας, ώστε να μην αναγκαστεί η Ελλάδα να καταφύγει σε έκτακτα μέτρα στο πλαίσιο των συμφωνιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, όπως η υποχρεωτική αδειοδότηση φαρμάκων.

Στο πλαίσιο της προτεινόμενης συμφωνίας το υπουργείο δεσμεύτηκε να εκσυγχρονίσει το θεσμικό πλαίσιο για τη διεξαγωγή κλινικών μελετών και να εξετάσει το αίτημα τα εμβόλια, το ΕΚΑΣ και ο ΦΠΑ να μη συμπεριλαμβάνονται στη φαρμακευτική δαπάνη.

Επιτροπή

Αναφερόμενος στη δαπάνη για τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ), ο υπουργός Υγείας είπε πως στην Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια αυτή αυξήθηκε από τα 400 στα 850 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που η ετήσια αύξηση σε διεθνές επίπεδο κυμαίνεται γύρω από το ποσοστό της τάξης του 5%.

Δεν παρέλειψε να αναφέρει πως οι επενδύσεις σε κλινικές μελέτες στη χώρα μας το 2014 ήταν μόλις 80 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που σε χώρες όπως το Βέλγιο και την Πορτογαλία ανήλθαν σε 2 δισ. και 1 δισ. αντίστοιχα.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη σύσταση κοινής μικτής επιτροπής για τη διαμόρφωση του νέου πλαισίου συνεργασίας.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]