Περίοδο χάριτος δίνει η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Έχει, ωστόσο, παραδώσει κατάλογο με 14 αιτήματα και ανάλογα με την πρόοδο υλοποίησής τους θα σταθμίσει τη στάση της.

Τα αιτήματα υποβλήθηκαν στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό (φωτό αριστερά), ο οποίος συμμετείχε την περασμένη εβδομάδα στη συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ.

Παρών στη συνεδρίαση ήταν και ο βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος (φωτό μέσο), ο οποίος ήταν μέχρι πρόσφατα επιφορτισμένος με το θέμα των προσλήψεων εκ μέρους της ΟΕΝΓΕ.

Μετά την τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού, υποβλήθηκαν δεκάδες ερωτήσεων από τους συμμετέχοντες και επακολούθησαν οι τοποθετήσεις των μελών του γενικού συμβουλίου και των προέδρων Ενώσεων.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτρης Βαρνάβας (φωτό δεξιά) υπογράμμισε ότι υπό τις σημερινές συνθήκες ακραίας φτώχειας και ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνει η ελληνική κοινωνία, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα.

Ειδικά στο σύστημα Υγείας – είπε – πρέπει να γίνει ανακατανομή πόρων υπέρ του δημόσιου συστήματος, να υπάρξει άμεση αναδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, της Δημόσιας Υγείας και της διοίκησης του συστήματος.

Όπως έγινε γνωστό από τους γιατρούς, η ΟΕΝΓΕ θα χαράξει τα επόμενα βήματά της με βάση την πρόοδο της κυβέρνησης για επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που ταλανίζουν τη χώρα.

Αιτήματα

Διεκδικεί, δε, την ικανοποίηση των εξής 14 αιτημάτων:

  1. Άμεση χρηματοδότηση για τον διορισμό των 370 θέσεων γιατρών ΕΣΥ που έχουν περατωθεί οι κρίσεις τους και έχουν υπογραφεί τα πρακτικά, καθώς και των 162 θέσεων για τις οποίες υπάρχουν 110 πρακτικά και αναμένονται τα υπόλοιπα.
  2. Προώθηση των 90 θέσεων γιατρών ΕΣΥ που υπάρχει έγκριση από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
  3. Έγκριση 800 νέων θέσεων επικουρικών γιατρών για να προκηρυχθούν τον Απρίλιο.
  4. Έγκριση 1.500 νέων θέσεων γιατρών ΕΣΥ και 2500 νοσηλευτικού προσωπικού για να προκηρυχθούν μέσα στο 2015.
  5. Υλοποίηση της πρόθεσης της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τη χρηματοδότηση της αναστήλωσης του ΕΣΥ, τη στήριξη των μονάδων του ΠΕΔΥ, την οργάνωση της πρόληψης και της πρωτοβάθμιας φροντίδας με αστικά Κέντρα Υγείας και Ομάδα Υγείας, την οικοδόμηση ολοκληρωμένου Δημόσιου Συστήματος Υγείας, ως προτεραιότητα του κυβερνητικού έργου.
  6. Κατάργηση του συστήματος κεντρικού ενοποιημένου νοσηλίου (DRG – ΚΕΝ) και του νόμου για την Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων (ΕΣΑΝ) ως προαπαιτούμενο για αναβάθμιση του ΕΣΥ.
  7. Άμεση ρύθμιση καθολικής δωρεάν πρόσβασης στις Δημόσιες μονάδες Υγείας χωρίς διάκριση ανασφάλιστου – ασφαλισμένου.
  8. Να μην υπάρχει καμία οικονομική συμμετοχή των ασθενών στις δομές Υγείας (5ευρω) και άμεση ανάκληση των ενταλμάτων παρακράτησης νοσηλίων μέσω Εφορίας.
  9. Απλούστευση διαδικασιών για άμεσες προσλήψεις, ώστε να καλυφθούν υπερεπείγουσες και επείγουσες ανάγκες στελέχωσης, καθώς και προμήθεια των απαραίτητων υλικών και εξοπλισμού.
  10. Άμεση έναρξη διαδικασιών για σύνταξη υγειονομικού χάρτη με βάση τις πληθυσμιακές ανάγκες από την πρόληψη ως την αποκατάσταση και με βάση το χάρτη αυτό να καταρτιστούν οι οργανισμοί των δημόσιων μονάδων Υγείας και να προβεί η κυβέρνηση στη στελέχωσή τους.
  11. Ενιαίες εργασιακές σχέσεις – πλήρης και αποκλειστική απασχόληση σε όλες τις βαθμίδες του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.
  12. Να δοθεί τέλος στην απλήρωτη εργασία και να υπάρξει άμεση αποπληρωμή εφημεριών
  13. Την πάταξη της ρεμούλας και της διαφθοράς με κρατικό έλεγχο των προμηθειών, φαρμάκων και εξοπλισμού.
  14. Αποκατάσταση της δημοκρατίας στις δομές Υγείας (συμμετοχή κοινωνικών φορέων, ασθενών, εργαζομένων).

Συνελεύσεις

Το γενικό συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ καλεί τις Ενώσεις να συγκαλέσουν άμεσα γενικές συνελεύσεις.

Σε αυτές, θα συζητηθεί η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στην Υγεία και θα μεταφερθούν οι θέσεις στην Ομοσπονδία.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο