Το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (ΑΔΥΜ) και το βιβλιάριο Υγείας του παιδιού, πρέπει να προσκομίσουν, μεταξύ άλλων, οι γονείς που επιθυμούν να εγγράψουν τα παιδιά τους στο νέο σχολικό έτος.

Οι εγγραφές των νηπίων και των μαθητών πραγματοποιούνται από τη 1 έως τις 21 Ιουνίου και για την έκδοση του δελτίου οι γονείς πρέπει να έχουν υπόψη μία σειρά θεμάτων.

Τις διαδικασίες διευκρινίζει με εγκύκλιό του (παρατίθεται ολόκληρη πιο κάτω) ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος.

Την ευθύνη συμπλήρωσης του δελτίου (ΑΔΥΜ) έχουν οι παιδίατροι ή οι γενικοί γιατροί ή σε ειδικές περιπτώσεις παθολόγοι, ανεξαρτήτως μονάδας ή φορέα που υπηρετούν, καθώς και ανεξάρτητοι γιατροί των συγκεκριμένων ειδικοτήτων.

Το περιεχόμενο του ΑΔΥΜ είναι απόρρητο και περιλαμβάνει γενικά στοιχεία, ιατρικές πληροφορίες, γνωμάτευση για συμμετοχή στο μάθημα της φυσικής αγωγής και σε αθλητικές δραστηριότητες του σχολείου.

Με σύμφωνη γνώμη του γονέα ή κηδεμόνα, οι μονάδες του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), δηλαδή Κέντρα Υγείας και πολυϊατρεία, μπορούν να ενημερώνονται για το περιεχόμενό του.

Σκοπός είναι να γνωρίζουν οι γιατροί σοβαρά προβλήματα υγείας που παρουσιάζουν οι μαθητές (καρδιολογικά, αλλεργίες), ώστε να έχουν άμεση δυνατότητα παρέμβασης σε περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης, σε συνεργασία με τον διευθυντή της σχολικής μονάδας.

Ισχύς

Το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή ισχύει για τρία χρόνια για τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Για το νηπιαγωγείο, ισχύει για όλη τη διάρκεια της φοίτησης των νηπίων σε αυτό.

Υπόδειγμα του ΑΔΥΜ υπάρχει στο συνημμένο αρχείο με την ερμηνευτική εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας.

Δ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Συμβουλές για προστασία από την αφρικανική σκόνη
7 σοβαρές στρεβλώσεις που προκάλεσαν τα απογευματινά χειρουργεία
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης