Ευρεία σύσκεψη με τους φορείς της Υγείας στη Θεσσαλονίκη, είχαν την Κυριακή ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Ανδρέας Ξανθός.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο υπουργός Υγείας άφησε ανοικτό το θέμα δημιουργίας παιδιατρικού νοσοκομείου στην πόλη, σε οικόπεδο που ανήκει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Κάλεσε, δε, τους διοικητές των αρμόδιων Υγειονομικών Περιφερειών (3η και 4η ΥΠΕ) κ.κ. Κύρκο και Πλωμαρίτη να υποβάλουν σχετικό αίτημα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

“Το θέμα του παιδιατρικού νοσοκομείου θα το δούμε με σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο, διότι αυτή η πόλη το δικαιούται”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρουμπλής.

Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι ο Πάνος Καμένος θα δει θετικά το αίτημα και πως θα τον επισκεφθεί ο ίδιος, προκειμένου να του θέσει το θέμα.

Στην περίπτωση που ξεπεραστούν τα υπόλοιπα θέματα και ληφθεί απόφαση για ίδρυση νοσοκομείου, η χρηματοδότησή του αναμένεται να γίνει από το ΕΣΠΑ.

Ο υπουργός είπε ότι τον Μάιο θα συγκαλέσει σε συνάντηση όλα τα παιδιατρικά τμήματα των νοσοκομείων Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Κρήτης.

Σε καμία περίπτωση – είπε – η Θεσσαλονίκη δεν πρέπει να αισθάνεται ότι υπάρχει έλλειμμα δομών στο ζήτημα αυτό σε σχέση με την Αθήνα.

Στη σύσκεψη συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Ανδρέας Ξανθός, διοικητές νοσοκομείων, εκπροσώπων συλλόγων εργαζομένων στα νοσοκομεία, εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών, βουλευτές και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Χρηματοδότηση

Πριν από τη σύσκεψη, οι κ.κ. Κουρουμπλής και Ξανθός είχαν συνάντηση με το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Το προεδρείο του Συλλόγου έθεσε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου το θέμα της υποχρηματοδότησης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της πόλης.

Ο υπουργός το χαρακτήρισε προσβλητικό, λέγοντας πως όταν επιστρέψει στην Αθήνα θα το ελέγξει και δεν θα αισθάνεται η Θεσσαλονίκη ότι ακόμη λειτουργεί η λογική του αθηναϊκού κράτους.

Οι γιατροί έθεσαν το θέμα της λειτουργίας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) και τα προβλήματα με τις πληρωμές των παρόχων από τον ΕΟΠΥΥ.

Πρότειναν ένα σύστημα συμβάσεων με νέους γιατρούς, ο οποίοι είναι αποκλεισμένοι από το σύστημα εδώ και μια πενταετία και την έναρξη διαλόγου για την καθιέρωση κάρτας ασθενούς που θα επιτρέπει ελεύθερη πρόσβαση σε γιατρούς και θεραπευτήρια.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο