Εικόνα εγκατάλειψης εμφανίζουν οι δομές εξωνοσοκομειακής φροντίδας, οι οποίες εντάχθηκαν το 2014 στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ).

Πρόκειται για τα Κέντρα Υγείας, τα πρώην πολυϊατρεία και εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ, τα οποία συνενώθηκαν, προκειμένου να αποτελέσουν τον κορμό της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.

Η υπολειτουργία των μονάδων έχει δύο σημαντικές επιπτώσεις: Η πρώτη είναι ότι δεν εξυπηρετούνται οι ασθενείς κοντά στον τόπο διαμονής τους και η δεύτερη πως επιβαρύνονται τα νοσοκομεία με περιστατικά, τα οποία δεν χρειάζονται δευτεροβάθμια φροντίδα.

Η Ελλάδα παραμένει μία από τις ελάχιστες χώρες του αναπτυγμένου κόσμου, στις οποίες δεν λειτουργεί επαρκές σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας, με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για ασθενείς και σύστημα Υγείας.

Τη δυσμενή εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα οι δομές του ΠΕΔΥ παρουσιάστηκε από το προεδρείο της Ομοσπονδίας των γιατρών (ΠΟΣΕΥΠ – ΕΟΠΥΥ) στον κύκλο των συναντήσεων που είχε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, στις δομές υπηρετούν σήμερα 2.200 συνάδελφοί τους (οι μισοί με δικαστικές αποφάσεις), από τους 5.000 που υπηρετούσαν πριν τη σύσταση του ΠΕΔΥ.

Υπολειτουργούν

Το 40% των δημόσιων μονάδων παραμένουν κλειστές, ενώ το 100% υπολειτουργούν.

Σε μεγάλες περιοχές της χώρας δεν υπάρχουν συμβεβλημένοι γιατροί, καθώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν συνάπτουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.

Πολλά εργαστήρια έχουν κλείσει και τα περισσότερα υπολειτουργούν, όχι μόνο λόγω έλλειψης γιατρών, αλλά και λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων.

Επιχειρήσεις

Τα παραπεμπτικά εκτελούνται ιδιωτικά σε ποσοστό 95% με τη μερίδα του λέοντος να πηγαίνει στις μεγάλες επιχειρήσεις Υγείας.

Οι γιατροί ζητούν να έχουν όλοι οι κάτοικοι της χώρας πρόσβαση στις δομές και να λειτουργήσουν κανονικά όλες οι μονάδες, με όλες τις ειδικότητες.

Το μέλλον, ωστόσο, δεν προοιωνίζεται θετικό, καθώς στον υπό ψήφιση νέο προϋπολογισμό προβλέπεται για το ΠΕΔΥ κονδύλι 92 εκατομμυρίων ευρώ, όσα δηλαδή είχαν διατεθεί και με τον προϋπολογισμό του 2015.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα