Πρόγραμμα αποπληρωμής οφειλομένων εφημεριών κοινοποίησε η 6η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Δυτικής Ελλάδας προς τα Κέντρα Υγείας της Αχαΐας.

Οι 47 γιατροί των συγκεκριμένων μονάδων υλοποίησαν την προειδοποίησή τους και σταμάτησαν από την Τετάρτη να εφημερεύουν.

Μπροστά στον κίνδυνο να δημιουργηθεί σημαντικό πρόβλημα και μεγάλο κενό σε απομακρυσμένες περιοχές που η υγειονομική κάλυψη είναι ελλιπής, η 6η ΥΠΕ ανταποκρίθηκε στο αίτημα των γιατρών.

Προχώρησε στον προσδιορισμό του τρόπου εξόφλησης των συσσωρευμένων εφημεριών, οι οποίες δεν έχουν καταβληθεί εδώ και περίπου επτά μήνες.

Η κοινοποίηση του προγράμματος αποπληρωμής από την 6η ΥΠΕ προς τα Κέντρα Υγείας εξελήφθη ως δέσμευση για την απόδοση των οφειλομένων και ως εκ τούτου στα Κέντρα Υγείας της Αχαΐας αναρτήθηκαν εκ νέου πίνακες εφημεριών.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας, αναφέρονται τα εξής:

“Μετά από την αποφασιστική κινητοποίηση των γιατρών των Κέντρων Υγείας της Αχαΐας και την άρνησή τους για πρώτη φορά, να συμμετέχουν στα προγράμματα εφημεριών του τρέχοντος μήνα, η 6η ΥΠΕ έσπευσε να αποπληρώσει στους γιατρούς των Κέντρων Υγείας της περιοχής ευθύνης της, τους μήνες Απρίλιο ως Ιούνιο και δεσμεύτηκε για την αποπληρωμή των μηνών Ιούλιο ως Σεπτέμβριο το πιθανότερο στις 12 Δεκεμβρίου".

Έγγραφο

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η διοίκηση της ΥΠΕ δεσμεύτηκε, στο ίδιο έγγραφο για τη γρήγορη εκκαθάριση του τέταρτου τριμήνου, προκειμένου να πληρωθεί τον Ιανουάριο του 2016 και για τις οφειλές των περικομένων ποσών του έτους, γίνεται προσπάθεια να αποπληρωθούν με όχημα την τροπολογία που κατατέθηκε και αφορά διάφορα ζητήματα της τρέχουσας καθημερινότητας (παράταση θητείας επικουρικών και ειδικευόμενων):

"Η κινητοποίηση αυτή και η έκταση που πήρε με την εμπλοκή των δημάρχων των πόλεων του νομού μας και την αντίδραση των γιατρών των Κέντρων Υγείας εκτός Αχαΐας που δεν είχαν καταθέσει προγράμματα μέχρι σήμερα.

Ανοίγει ένας δρόμο συζήτησης και πράξης που θα οδηγήσει σε νέους αγώνες την επόμενη περίοδο, τέτοιους που θα αμφισβητηθεί στην πράξη η πορεία διάλυσης της Δημόσιας Υγείας και μάλιστα εν όψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου – σκούπα του υπουργείου Υγείας μέσα στο μήνα και του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας την αμέσως επόμενη περίοδο”.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα