Το ενδεχόμενο να απελευθερωθούν πλήρως οι τιμές των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από το 2016, αφήνει ανοιχτό η τελευταία απόφαση του υπουργού Υγείας για την τιμολόγηση των φαρμάκων.

Στην απόφαση του κου Ξανθού αναφέρεται ότι τα ΜΗΣΥΦΑ διατηρούν την ανώτατη τιμή τους και πως μπορούν να πωλούνται ελεύθερα από την τιμή αυτή και κάτω.

Εξαίρεση αποτελούν τα ΜΗΣΥΦΑ των οποίων η δραστική ουσία κυκλοφορεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση, τα εν λόγω σκευάσματα θα λαμβάνουν το μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών στην Ευρώπη.

Η διατύπωση αυτή δίνει αφενός την αίσθηση ότι οι τιμές των ΜΗΣΥΦΑ απελευθερώνονται προς τα κάτω.

Στο τέλος του άρθρου 5 της συγκεκριμένης απόφασης ωστόσο, αναφέρεται ότι οι τιμές των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων δεν μπορούν να αυξηθούν έως την 1η Ιανουαρίου 2016.

Με τη διατύπωση αυτή, καθίσταται σαφές ότι από το 2016 απελευθερώνονται πλήρως οι τιμές των φαρμάκων τα οποία δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά Ταμεία (παυσίπονα, αντιπυρετικά, βιταμίνες).

Συνάντηση

Το θέμα αυτό προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, την έντονη αντίδραση των φαρμακοποιών.

Το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου συναντάται το μεσημέρι της Πέμπτης με τον υπουργό Υγείας, προκειμένου να λάβει διευκρινίσεις για το θέμα.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι σχετική απόφαση για απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ από το 2016 είχε υπογράψει και ο Μάκης Βορίδης.

Πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας αναφέρουν ότι η απόφαση Ξανθού θα αλλάξει, καθώς υπάρχει νόμος ο οποίος προβλέπει ότι η απελευθέρωση δεν μπορεί να γίνει από την 31η Δεκεμβρίου 2016.

Δ.Κ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης