Εικόνες που θυμίζουν μεσαίωνα διαρρέουν οι νοσηλευόμενοι στο “νοσοκομείο” Κορυδαλλού, ορισμένοι εκ των οποίων ξεκινούν απεργία πείνας.

Οι συνθήκες νοσηλείας και στέγασης των κρατουμένων είναι απαράδεκτες, καθώς μεγάλος αριθμός ασθενών νοσηλεύονται κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλον.

Άνθρωποι με ανοικτές πληγές και τραύματα, χρήστες ουσιών και οροθετικοί σε άθλια κατάσταση, συνθέτουν μία εικόνα η οποία αποτυπώνει το επίπεδο του σωφρονιστικού και του συστήματος παροχής νοσηλευτικής φροντίδας.

Το θέμα προκάλεσε την παρέμβαση του πρωθυπουργού. Ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε το πρωί της Τρίτης με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας, από τους οποίους ζήτησε να παρέμβουν.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, οι δύο υπουργοί εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνονται – μεταξύ άλλων – τα εξής:

Στο νοσοκομείο κρατουμένων παραμένουν 134 άτομα (παλιότερα ακόμα και 168) ενώ σε ξεχωριστό παράρτημα παραμένουν 47 οροθετικοί κρατούμενοι.

Τα δύο υπουργεία δρομολογούν, από κοινού, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την υγειονομική περίθαλψη του συνόλου των κρατουμένων.

Ενίσχυση

Σε όλες τις φυλακές, θα ενισχυθούν τα Περιφερειακά Ιατρεία, τα Ειδικά Κέντρα Υγείας και η σύνδεση με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Σχετικά με τα δύο «νοσοκομεία» του Κορυδαλλού, διαπιστώθηκε ότι χρειάζεται συνολική αναμόρφωση, υποδομών, προσανατολισμού και λειτουργίας.

Συστήθηκε σχετική επιτροπή που ήδη παρέδωσε πόρισμα για το Ψυχιατρείο Κρατουμένων, η υλοποίηση του οποίου ξεκίνησε από τα δύο υπουργεία.

Αρμοδιότητα

Οι διοικητικές λειτουργίες του Ψυχιατρείου θα παραμείνουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ το θεραπευτικό έργο θα μεταφερθεί στην αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας και συγκεκριμένα της ψυχιατροδικαστικής κλινικής του Νοσοκομείου Αττικόν.

Το νοσοκομείο κρατουμένων ενισχύεται με γιατρούς και άλλο επιστημονικό προσωπικό.

Εξετάζεται ο μετασχηματισμός του, ώστε να καλύπτει τους κρατουμένους με ανάγκες άμεσης περίθαλψης ή αυξημένης φροντίδας.

Δ.Κ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα βήματα την ημέρα πρέπει να κάνουν όσοι έχουν γενετική προδιάθεση για να αποφύγουν την παχυσαρκία [μελέτη]
Καταδικάστηκαν ιδιοκτήτες Γηροκομείου για τον θάνατο 66χρονου τετραπληγικού
Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;