Πρόταση να διακοπεί η συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ προτίθεται να καταθέσει η διοίκηση της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Εργαστηριακών Ιατρών Βιοπαθολόγων Κυτταρολόγων Παθολογοανατόμων (ΠΕΕΒΙ) στην πρώτη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιήσει τη νέα χρονιά και η οποία θα είναι εντός του Ιανουαρίου.

Το θέμα αποκάλυψε στο Ιatronet, ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Κώστας Μπεντεβής, τονίζοντας ότι τα 2.700 εργαστήρια που είναι μέλη της ΠΕΕΒΙ είναι επιχειρήσεις που λειτουργούν στις γειτονιές και δεν είναι «σούπερ μάρκετ υγείας» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική ρευστότητα που διαθέτουν.

Ήδη, κατά τον ίδιο, έχουν βάλει λουκέτο 100 εργαστήρια ανά την Ελλάδα και ο αριθμός αυτός μπορεί και να τετραπλασιαστεί το 2016 αν εφαρμοστεί η τελευταία υποκοστολόγηση που ορίστηκε για ιατρικές πράξεις και εξετάσεις. Μεσοσταθμικά, οι νέες μειώσεις, σύμφωνα με τον κ. Κ. Μπεντεβή, είναι από 43% έως και 78%. Χαρακτηριστικά, για μία εξέταση χοληστερίνης η νέα τιμή θα είναι 0,90 λεπτά από 2,88 ευρώ που ήταν, ενώ για μία εξέταση κάλιο-νάτριο η τιμή πέφτει στα 2,01 ευρώ από 5,22 ευρώ.

Όπως μας είπε, από τη σύσταση του ΕΟΠΥΥ ο κλάδος έχει υποστεί κούρεμα της δεδουλευμένης εργασίας του, που ξεκίνησε από 25% το 2012 και έχει φτάσει στο 80% το 2015. Κάποτε, ομολογεί ο ίδιος, υπήρχε «λίπος». Σήμερα δεν υπάρχει.

Εν κατακλείδι, υπογραμμίζει, το θέμα της κοστολόγησης των ιατρικών εξετάσεων πρέπει να εξεταστεί και πάλι από το Κεντρικό Εθνικό Συμβούλιο Υγείας, ενώ η ΠΕΕΒΙ έχει προτείνει στους αρμοδίους να εφαρμοστεί το γαλλικό μοντέλο για τον προσδιορισμό των τιμών.

Σύμφωνα με το γαλλικό μοντέλο, η κάθε εξέταση αξιολογείται με βάση μόρια, για παράδειγμα το ζάχαρο με 2 μόρια, ενώ μία καρδιολογική εξέταση με 300 μόρια και πάνω και ανάλογα με τα μόρια που θα έχει μαζέψει ο εργαστηριακός γιατρός πληρώνεται.

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management