Μεγάλες ελλείψεις βασικού υγειονομικού υλικού, όπως σύριγγες, καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Παπανικολάου (φωτό αριστερά), νευροχειρουργό στο Κρατικό της Νίκαιας, οι ελλείψεις παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες, εξαιτίας εμπλοκής με το “Παρατηρητήριο Τιμών”.

Το “Παρατηρητήριο” προβλέπει πως αν προσφερθεί ένα είδος με κάποια τιμή κάποτε σε κάποιο νοσοκομείο, τότε η τιμή αυτή κλειδώνει ως "ανώτατη" για πάντα και για όλα τα νοσοκομεία.

Ο κ. Παπανικολάου καταγγέλλει ότι το αποτέλεσμα αυτής της διάταξης είναι ότι – σε πανάκριβα είδη – οι μεσάζοντες να κάνουν "καρτέλ" στις προσφορές και το πάρτι των υπερτιμολογήσεων συνεχίζεται απρόσκοπτο.

Αναφέρει ενδεικτικά ότι κοχλιακό εμφύτευμα κοστολογείται σήμερα με 23.400 ευρώ στο “Παρατηρητήριο Τιμών”!

Φθηνά

Αντίθετα, σε φτηνά υλικά όπως οι σύριγγες, επειδή έτυχε κάποτε σε κάποιο νοσοκομείο κάποιος να προσφέρει με πολύ χαμηλή τιμή, η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) απαγορεύει την απευθείας προμήθεια.

Σύμφωνα με τον νευροχειρουργό, η ΕΠΥ γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να πάρουν σύριγγες τα νοσοκομεία, καθώς κανένας δεν δέχεται να προμηθεύσει με την τιμή του “Παρατηρητηρίου”. Ούτε καν ο ίδιος προμηθευτής που κάποτε είχε προσφέρει με αυτήν την εξευτελιστική τιμή και την "κλείδωσε" ...

Εγκαλεί, μάλιστα, την πρόεδρο της ΕΠΥ Αναστασία – Πετρούλα Σαρτζετάκη (φωτό δεξιά) για έγγραφο που απέστειλε προς τα νοσοκομεία.

Σε αυτό, αναφέρεται ότι οι προμήθειες θα γίνονται βάσει της πιο χαμηλής τιμής που έχει καταγραφεί στο “Παρατηρητήριο”.

Τυπολατρία

Ο κ. Παπανικολάου επισημαίνει τα εξής:

Η κ. Σαρτζετάκη επιδεικνύει με το έγγραφο καταγέλαστη ευθυνοφοβία, διοικητική ηλιθιότητα και υποκριτική τυπολατρία, που θέτουν χιλιάδες ασθενείς σε κίνδυνο.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες, διότι παρά τις ως τον Ιανουάριο του 2015 δεσμεύσεις της, ούτε έχει αλλάξει ως σήμερα το απαράδεκτο καθεστώς προμηθειών, το οποίο "καίει τα χλωρά" και αφήνει ανενόχλητα τα "ξερά".

Δεν προχωρά, δε, σε νομοθετική ρύθμιση, για να μπορεί να ξεπερνιέται η στενοκεφαλιά της ΕΠΥ έστω σε επείγουσες καταστάσεις.

ΔΗΜ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα