‘Eτοιμο προς υλοποίηση είναι το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Ρευματικές παθήσεις και απομένει να βρεθούν τα απαιτούμενα κονδύλια για να ξεκινήσει η πραγματοποίηση των δράσεων που προβλέπει. Οι ρευματικές παθήσεις αποτελούν την πρώτη κατά σειρά αιτία – μεταξύ όλων των νοσημάτων- χρόνιου προβλήματος υγείας (38,7%), μακροχρόνιας και βραχυχρόνιας σωματικής ανικανότητας (47,2% και 26,2% αντίστοιχα) και ιατρικών επισκέψεων (20,5%), ενώ κατατάσσονται στη δεύτερη θέση ως αίτια κατανάλωσης συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (24,0% και 17,7% αντίστοιχα) αλλά μέχρι και πριν λίγο καιρό δεν υπήρχε Εθνικό Σχέδιο Δράσης.

Του συγκεκριμένου Σχεδίου, μολονότι έχει ήδη πάρει έγκριση, κατά αποκλειστικές πληροφορίες, από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (25-1-2016) δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η υλοποίησή του καθώς λείπουν τα απαιτούμενα κονδύλια. Στο πλαίσιο αυτό έχει οριστεί άμεσα συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Υγείας και των δημιουργών του. Οι οποίοι είναι η Ελληνική Ρευματολογική εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος (ΕΡΕ- ΕΠΕΠΕ) μαζί με τους Συλλόγους και τις Ενώσεις των ατόμων με ρευματικές παθήσεις (όπως Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των παιδιών με χρόνιες ρευματοπάθειες, Δωδεκανησιακός Σύλλογος Αυτοάνοσων Νοσημάτων Αρθρίτιδας και ΛΥΚΟΥ Θάλεια, Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης κ.λπ.).

Υπολογίζεται ότι από τις Ρευματικές Παθήσεις προσβάλλεται το ¼ του πληθυσμού των ανεπτυγμένων κρατών σε κάποια στιγμή της ζωής του. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα άτομα με ρευματικές παθήσεις ανέρχονται σε 120.000.000, ενώ στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 3 εκατομμύρια ανθρώπους. Στο σύνολο του ενήλικου ελληνικού πληθυσμού 13% πάσχουν από Οστεοαρθρίτιδα, 11% από Οσφυαλγία, 4,8% από Αυχεναλγία, 4,5% από Οστεοπόρωση και 2,1% από Φλεγμονώδη Συστηματικά Ρευματικά Νοσήματα.

Απόρροια των προαναφερθέντων είναι ότι οι ΡΠ αποτελούν τη σημαντικότερη αιτία αναπηρίας. Είναι υπεύθυνες για το 60% των αναρρωτικών αδειών μακράς διάρκειας και οδηγούν εκτός εργασίας το 50% των ασθενών. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το 25% των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα εγκαταλείπει την εργασία τα πέντε πρώτα χρόνια από τη διάγνωση, ποσοστό που ανέρχεται στο 40% εάν συνυπάρχει ακόμη μία πάθηση όπως κατάθλιψη, καρδιακή ή αναπνευστική νόσος.

Επίσης, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι ο ελληνικός πληθυσμός άνω των 65 ετών θα φθάσει το 26% το 2030 –εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας- και με γνωστή την επίδραση των ΡΠ σε γηράσκοντες πληθυσμούς αλλά και την αυξητική τάση για παχυσαρκία και ελαττωμένη άσκηση στην Ελλάδα, η χώρα θα κληθεί να αντιμετωπίσει σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που σχετίζονται με τις ΡΠ στο άμεσο μέλλον.

Ως εκ τούτου, θεωρείται επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου που προβλέπει επτά βασικούς άξονες δράσης. Οι οποίοι είναι α) Πολιτικές υγείας, β) Ενημέρωση-ευαισθητοποίηση γ) Αρχεία καταγραφής των ρευματοπαθών, δ) υποστήριξη ρευματοπαθών, ε) εκπαίδευση και ζ) Έρευνα.

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΔΥ: 6 θάνατοι ασθενών με CoViD - Αύξηση ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αττικής
Ελληνικά τα δύο πρώτα φαρμακεία παγκοσμίως που απέκτησαν την πιστοποίηση ''Pharmacists for the Future”
ΕΟΔΥ: Προληπτικά μέτρα για ταξιδιώτες - Επιδημίες και συμβάντα στον κόσμο