Υποψίες για κύκλωμα προώθησης ασθενών στο εξωτερικό, προκύπτουν από την επίθεση στον διευθυντή της μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Κρατικού της Νίκαιας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Έθνος” και πληροφορίες του Iatronet, ο Χρήστος Ιατρού (φωτό) είναι πρόεδρος του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ.

Από την ανάληψη των καθηκόντων του, υποχρεώθηκε να απορρίψει μία σειρά αιτήσεων για θεραπείες ή επεμβάσεις στο εξωτερικό, καθώς αυτές θα μπορούσαν να γίνουν με ασφάλεια στην Ελλάδα.

Ενδεικτικό είναι ότι κατά τη θητεία του στο Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο, μειώθηκαν οι παραπομπές Ελλήνων ασθενών σε ιδιωτικό νευροχειρουργικό κέντρο της Γερμανίας από 60 σε επτά ή οκτώ, με κέρδος πολλά εκατομμύρια ευρώ για το ελληνικό δημόσιο.

Μία νευροχειρουργική επέμβαση μπορεί να διενεργηθεί στην Ελλάδα με κόστος περίπου 25.000 ευρώ, όταν το νοσήλιο σε κέντρο του εξωτερικού μπορεί εύκολα να ξεπεράσει τις 100.000 ευρώ.

Στην ιατρική κοινότητα συζητείται έντονα πως είναι πιθανό να παρέχονται οικονομικά κίνητρα σε Έλληνες γιατρούς, προκειμένου να παραπέμπουν ασθενείς στο εξωτερικό.

Κανονισμός

Ο κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ προβλέπει ότι νοσηλεία στο εξωτερικό μπορεί να καλυφθεί μόνον όταν ο ασφαλισμένος πάσχει από σοβαρό νόσημα, το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί στην Ελλάδα.

Οι ασφαλισμένοι πρέπει να καταθέσουν στον ΕΟΠΥΥ γνωμάτευση ιατρού διευθυντή κλινικής κρατικού νοσοκομείου ή πανεπιστημιακής κλινικής ή στρατιωτικού νοσοκομείου της αντίστοιχης με την πάθηση ειδικότητας ή διευθυντή δημοσίου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου για τις περιπτώσεις καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων.

ΔΗΜ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο FDA ενέκρινε νέο φάρμακο για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος γυναικών
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από τους νέους
ΕΚΑΒ: Ολοκληρώθηκε η πλήρους ανάπτυξης άσκηση πεδίου στην Κρήτη