Τέλος στο περίπλοκο καθεστώς απασχόλησης για χιλιάδες πρώην γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι υπηρετούν σήμερα στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), βάζει το υπουργείο Υγείας.

Με νομοσχέδιο που έχει αναρτηθεί για δημόσια διαβούλευση, ορίζεται προθεσμία το τέλος του έτους να ενταχθούν όλοι στο ΠΕΔΥ ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ή να αποχωρήσουν.

Μέχρι την εφαρμογή του νόμου 4238/2014, υπηρετούσαν 5.500 γιατροί στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ. Από αυτούς, 3.000 απολύθηκαν και 300 έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί.

Οι 5.500 γιατροί έγιναν 2.200 σήμερα και οι μισοί εργάζονται με ασφαλιστικά - δικαστικά μέτρα. Οι υπόλοιποι, περίπου 3.000 γιατροί εδώ και 15 μήνες, περιμένουν τη δικαίωση από την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, προκήρυξε 900 θέσεις επικουρικών γιατρών, για τις οποίες, μόνο 170 έκαναν αίτηση, και σήμερα συνεχίζουν να εργάζονται μόνο 130.

Στο ΠΕΔΥ επίσης, εργάζονται περίπου 200 γιατροί με δικαστικές αποφάσεις, που παραμένουν απλήρωτοι μέχρι και 20 μήνες. Οι συνεχείς παρεμβάσεις στο υπουργείο και στις ΥΠΕ (1η και 2η) δεν απέδωσαν μέχρι σήμερα.

Επιλογή

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, οι παρακάτω κατηγορίες γιατρών καλούνται να επιλέξουν εκ νέου εάν επιθυμούν να εργαστούν ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ή να αποχωρήσουν.

  • Γιατροί και οδοντίατροι των άρθρων 16 και 17 του ν. 4238/2014 (Α΄38), όπως ισχύουν, που παρέχουν προσωρινά τις υπηρεσίες τους στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), δυνάμει σχετικών δικαστικών αποφάσεων, και παράλληλα συνεχίζουν να ασκούν το ελευθέριο επάγγελμά τους, εφόσον δεν έχουν καταταγεί σε θέσεις κλάδου ιατρών/οδοντιάτρων του ΕΣΥ ή δεν έχουν υποβάλει αίτηση.

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016, μπορούν να υποβάλουν στις αρμόδιες υπηρεσίες των οικείων Δ.Υ.Πε. αίτηση ένταξής τους σε οργανικές θέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

  • Γιατροί και οδοντίατροι των άρθρων 16 και 17 του ν. 4238/2014 (Α΄38), όπως ισχύουν, οι οποίοι, από τη μεταφορά/μετάταξή τους στις ΥΠΕ συνέχισαν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε αυτές, ασκώντας παράλληλα το ελευθέριο επάγγελμά τους, παρά την ύπαρξη σχετικών απορριπτικών δικαστικών αποφάσεων που εκ των υστέρων απώλεσαν την ισχύ τους, για τους οποίους δεν έχει εκδοθεί διαπιστωτική πράξη απόλυσης, έχουν επίσης τη δυνατότητα υποβολής της αίτησης.

Για το χρονικό διάστημα από τη μεταφορά - μετάταξή τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016, δεν εφαρμόζονται οι περί αυτοδίκαιης απόλυσης διατάξεις.

Απόλυση

Όσοι δεν υποβάλουν αίτηση, απολύονται αυτοδικαίως, ενώ τα καταβληθέντα ή καταβληθησόμενα έως την απόλυση από τις ΥΠΕ σε αυτούς ποσά δεν αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Όσοι από αυτούς υποβάλουν την αίτηση ένταξης σε οργανικές θέσεις, αξιολογούνται και κατατάσσονται σε θέσεις κλάδου ιατρών/οδοντιάτρων ΕΣΥ. Μέχρι την κατάταξή τους, αμείβονται με τις αποδοχές ιατρού/οδοντιάτρου ΠΕ.

Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να προσκομίσουν – μεταξύ άλλων – βεβαίωση διακοπής της δραστηριότητας του ελευθέριου επαγγέλματός του.

Σε περίπτωση μη προσκόμισης των σχετικών εγγράφων, απολύονται αυτοδικαίως και αζημίως.

ΔΗΜ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαλείμματα άσκησης σε αίθουσες διδασκαλίας ενισχύουν τη μάθηση [μελέτη]
Εκτός ΕΣΥ για 2 χρόνια ο Ν. Χαυτούρας για την αναρρωτική άδεια σε κατηγορούμενο της υπόθεσης των Τεμπών
Μ. Εβδομάδα και Πάσχα: Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες ανθρώπων με διαβήτη