Ακόμη και τη νομική οδό αν χρειαστεί σκοπεύει να ακολουθήσει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης για την προστασία των μελών του μετά την κατάργηση –με αναδρομική ισχύ από 1/1/2016- με το άρθ. 94 ν. 4387/2016 του κλάδου Μονοσυνταξιούχων του Τομέα Σύνταξης και Ασφάλισης ΤΣΑΥ.

Συνομιλώντας με φαρμακοποιό από τη συμπρωτεύουσα, μας ανέφερε ότι εξαιτίας της κατάργησης αυτής είναι εγκλωβισμένο σήμερα τουλάχιστον το 50% των υγειονομικών της χώρας. Επαγγελματίες, που σύμφωνα με την ίδια πηγή, πλήρωναν χρόνια τον συγκεκριμένο κλάδο αδρά φθάνοντας και τα 1.300 ευρώ το χρόνο με την προσδοκία να λάβουν κάποια στιγμή αυξημένη σύνταξη.

Ο κλάδος αυτός έγινε το 1985 και ήταν ένας λογαριασμός –χωρίς να είναι αποτελεί μία μορφή επικουρικού ταμείου- στον οποίο ο καθένας προαιρετικά ασφαλιζόταν, αποταμιεύοντας επί της ουσίας σε αυτόν ένα ποσό κάθε χρόνο. Και ενώ η προσαύξηση –για όσους κατέβαλαν εισφορές σε αυτόν- της κύριας σύνταξης έφθανε στην αρχή της δημιουργίας του στο 50% στη διαδρομή αυτό το ποσοστό περιορίστηκε προκειμένου ο κλάδος να είναι βιώσιμος με προοπτική στο 37,5%.

Με την κατάργηση του κλάδου, υπογραμμίζει το στέλεχος της αγοράς, τίθεται υπό αμφισβήτηση όχι μόνο το ύψος της δικαιούμενης προσαύξησης, αλλά και το ίδιο το δικαίωμα των μονοσυνταξιούχων, καθώς εξαρτάται από εισήγηση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, βάσει της οποίας θα εκδοθεί σχετική υπουργική απόφαση.

Κατά τον ίδιο, όλα αυτά αποτελούν ασαφείς και αόριστες προϋποθέσεις και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν έχει θέσει χρονικά όρια εντός των οποίων θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαδικασίες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους νομικούς τη μελέτη των επιπτώσεων του νέου νόμου, τον έλεγχο της συνταγματικότητας αυτού, καθώς και της συμβατότητάς του με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια στιγμή, προτίθεται σε συνεργασία και με άλλους επαγγελματικούς κλάδους που θίγονται να ασκήσει κάθε νόμιμο μέσο για την προστασία των συμφερόντων των μελών του.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μαζική τροφική δηλητηρίαση σε μαθητές στη Λαμία, έπειτα από σχολικά γεύματα
Η Bayer Ελλάς στηρίζει τα νησιά της χώρας μας
ΕΜΑ: Αποσύρεται από την Ευρώπη φάρμακο για διαταραχές τοκετού