Ασθενείς διακομίζονται από ένα νοσοκομείο σε άλλο, προκειμένου να βρουν κλινική ή γιατρό...

Οι θέσεις εντατικής θεραπείας δεν επαρκούν και καθημερινά βρίσκονται στη λίστα αναμονής – κατά μέσο όρο – περί τους 40 ασθενείς στην Αττική. Μόνον οι δύο από αυτούς θα εισαχθούν το πρώτο 24ωρο...

Αναβάλλονται δεκάδες τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις, επειδή στη συνέχεια οι χειρουργημένοι ασθενείς χρειάζονται εντατική και δεν υπάρχει...

Μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα εφημερεύουν στην Αττική, χωρίς βασικές ειδικότητες, ενώ υπάρχουν μέρες που δεν εφημερεύουν ογκολογικά τμήματα!

Αυτά είναι μερικά μόνον από τα προβλήματα που υπάρχουν στις καθημερινές εφημερίες. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η κατάσταση αυτή έχει άμεσο αντίκτυπο στην εξυπηρέτηση, αλλά και στην ίδια τη ζωή των ασθενών.

Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για “μεγάλη η επικινδυνότητα στις εφημερίες του λεκανοπεδίου της Αττικής εξαιτίας της διάλυσης των νοσοκομείων”. Ιδού πώς παρουσιάζει τη σημερινή κατάσταση:

  • Πεθαίνουν άνθρωποι, διακομιζόμενοι από εφημερεύον νοσοκομείο σε άλλο εφημερεύον νοσοκομείο, για να βρουν Ιατρούς και κλινική για να βρουν την υγειά τους.
  • Τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων Εφημερίας της Αττικής, λόγω των μεγάλων ελλείψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και του μεγάλου όγκου περιστατικών παραλαμβάνουν τους διακομιζόμενους ασθενείς από το ΕΚΑΒ με μεγάλη καθυστέρηση.

Η αναμονή για εξέταση σε εφημερεύοντα νοσοκομεία μπορεί να ξεπεράσει τις δέκα ώρες για ασθενείς που προσέρχονται μόνοι τους ή με συγγενείς. Εξαιτίας των καθυστερήσεων πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι για ασφαλή αντιμετώπιση.

Ελλείψεις

Ακόμη και στα εφημερεύοντα κύρια νοσοκομεία κορμός της Αττικής δεν υπάρχουν ειδικότητες γιατρών και κλινικές με αποτέλεσμα να υπάρχουν συνεχείς διακομιδές ασθενών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για την αντιμετώπιση της κάθε πάθησης.

Χάνεται πολύτιμος χρόνος. Εξαιτίας αυτού πεθαίνουν άνθρωποι:

  • Στην εφημερία της 13ης Αυγούστου στην Αττική, κανένα από τα μοναδικά νοσοκομεία εφημερίας Τραύματος δεν είχε Θωρακοχειρουργική κλινική!
  • Δεκάδες διακομιδές πραγματοποιήθηκαν προς το νοσοκομείο “Σωτηρία”, καθώς ήταν το μοναδικό για όλο τον νομό Αττικής με Πνευμονολογική κλινική για όλο το 24ωρο.
  • Έγιναν πολλές διακομιδές προς το νοσοκομείο “Γ. Γενημματάς” από τα υπόλοιπα νοσοκομεία εφημερίας και από το “Παμμακάριστος” στο “Αγία Όλγα”, όπου υπήρχε αξονικός τομογράφος.
  • Μετά τις 9 το βράδυ, εφημέρευε για νευρολογικά περιστατικά μόνο το νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” και για καρδιοχειρουργικά μόνον το “Ωνάσειο”.
  • Την επόμενη μέρα, ο “Ερυθρός” που είχε γενική εφημερία δεν διέθετε Πνευμονολογική κλινική και το “Θριάσιο” δεν είχε αιμοδυναμικό εργαστήριο (πρωτογενή αντιμετώπιση εφράγματος) από τις 2.30 το μεσημέρι έως τις 8 το πρωί της επόμενης.
  • Το “Ασκληπιείο” της Βούλας δεν είχε αιμοδυναμικό εργαστήριο από τις 8 το βράδυ έως τις 8 το επόμενο πρωί, ενώ δεν διαθέτει Θωρακοχειρουργική και Γναθοχειρουργική κλινική.
  • Για ογκολογικά περιστατικά από τις 3 το μεσημέρι έως τις 8 το πρωί της επομένης δεν εφημέρευε κανένα νοσοκομείο!

ΕΚΑΒ

Το ΕΚΑΒ Αττικής επιβαρύνεται με τις συνεχείς διακομιδές ασθενών από εφημερεύον νοσοκομείο σε άλλο και οι συχνές διακομιδές στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές.

Δίνει στη κίνηση 55 έως 60 ασθενοφόρα από το πρωί έως το απόγευμα και 28 έως 30 τη νύκτα.

Στον νομό Αττικής, αντιστοιχεί ένα ασθενοφόρο ανά 100.000 κατοίκους ενώ στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (διεθνή πρότυπα) αντιστοιχεί ένα ασθενοφόρο ανά 30.000 κατοίκους.

Κάλυψη

Νοσοκομεία εφημερεύουν για τα τραύματα και δεν διαθέτουν θωρακοχειρουργική κλινική ή Ιατρό.

Δεν καλύπτονται τα ογκολογικά περιστατικά πολλές ημέρες του μήνα. Γίνονται διακομιδές για αξονικές, μαγνητικές τομογραφίες και άλλες διαγνωστικές εξετάσεις, επειδή δεν υπάρχουν ή δεν λειτουργούν τα πεπαλαιωμένα ιατρικά μηχανήματα.

Εφημερεύουν νοσοκομεία χωρίς να διαθέτουν πνευμονολογική κλινική και αιμοδυναμικό εργαστήριο, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν άνθρωποι από έμφραγμα, επειδή χάνεται πολύτιμος χρόνος κατά τις διακομιδές.

Δεν υπάρχουν ή δεν λειτουργούν ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα και οι καρκινοπαθείς συνωστίζονται στις λίστες αναμονής με κίνδυνο της ζωής τους.

Τα νοσοκομεία που διαθέτουν τις περισσότερες κλινικές κατά τις εφημερίες (νοσοκομεία κορμός) αναπτύσσουν πολλά ράντζα, λόγω αυξημένων εισαγωγών και έλλειψη κλινών. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα