Σε τέσσερις θεραπευτικές κατηγορίες, και συγκεκριμένα στον διαβήτη, στην οστεοπόρωση, στην υπερλιπιδαιμία και στη ρευματοειδή αρθρίτιδα πρόκειται να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι το προσεχές διάστημα για το πώς γίνεται η μέχρι τώρα συνταγογράφηση και με ποια κριτήρια πρέπει να γίνεται η μετάβαση από τη μία αγωγή (φθηνή) στην άλλη (ακριβότερη).

Αυτή την ενημέρωση είχαν κατά πληροφορίες τα θεσμικά όργανα των βιομηχανιών (πολυεθνικές και Ελληνικές) από την Επιτροπή τιμών Διαπραγμάτευσης, έτσι ώστε σύμφωνα με την τελευταία, αφενός να περιοριστεί η συνταγογράφηση και αφετέρου να συγκρατηθεί το κόστος το οποίο αυξάνεται γεωμετρικά.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, αναφέρθηκε από την Επιτροπή παράδειγμα σκευάσματος για τον διαβήτη, όπου στην Ελλάδα το 50% των διαβητικών το καταναλώνει, αν και η αξία του φθάνει τα 45 ευρώ το κουτί, όταν στο εξωτερικό το μερίδιο του συγκεκριμένου φαρμάκου έναντι των υπολοίπων που δίνονται για τη σχετική πάθηση είναι κατά μέσο όρο στο 2%. Αναφέρθηκε δε το παράδειγμα της Αγγλίας, όπου το σχετικό σκεύασμα που συνταγογραφείται κατά κόρον στην Ελλάδα αποτελεί μόλις το 1,5%, ενώ το 50% (της συνταγογράφησης στο διαβήτη) αφορά σκεύασμα η αξία του οποίου είναι 2,5 ευρώ το κουτί.

Το θετικό, όπως μας ανέφερε παράγοντας, που συμμετέχει στις συζητήσεις με την Επιτροπή, είναι ότι η πλευρά της βιομηχανίας συμφώνησε στην εντατικοποίηση των ελέγχων αναγνωρίζοντας ότι πρέπει να μπει, αφενός ένα τέλος στην όποια αναρχία και αφετέρου ότι πρέπει το Εθνικό σύστημα Υγείας να συμβαδίσει πλέον με τα διεθνή ευρωπαϊκά πρότυπα. Σημειώνεται ότι στις συζητήσεις με την Επιτροπή Τιμών Διαπραγμάτευσης συμμετέχουν εκπρόσωποι από τον ΣΦΕΕ και την ΠΕΦ, αλλά και από τον ΕΟΦ, την ΗΔΙΚΑ, την ΠΕΦΝΙ και τον ΠΦΣ.

Επίσης, η Επιτροπή φημολογείται ότι σκοπεύει να αυστηροποιήσει και τα κριτήρια εισόδου νέων φαρμάκων στην αγορά, έτσι ώστε το όποιο κόστος να ταυτίζεται με τη θεραπευτική αξία που αυτά διαθέτουν. Τουτέστιν, το κριτήριο εισόδου δεν θα ολοκληρώνεται μόνο στην αρχική αξιολόγηση του σκευάσματος, αλλά θα συνεχίζεται και σε επόμενα στάδια, τα οποία θα βασίζονται σε συγκεκριμένα πια στοιχεία και ειδικότερα στην ανταπόκριση που έχουν οι ασθενείς από την κατανάλωσή των εν λόγω νέων φαρμάκων.

Πάντα κατά πληροφορίες, στις συζητήσεις που έγιναν τελευταίως στην Επιτροπή Τιμών Συνταγογράφησης, αναφέρθηκε ότι την περίοδο 2014 έως σήμερα (αυτή τη στιγμή) τα νέα φάρμακα έχουν κοστίσει επιπλέον στον ΕΟΠΥΥ 250 εκατ. ευρώ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]