Σε υπερδιπλάσια τιμή από αυτή που αγόραζαν τα δημόσια νοσοκομεία το σκεύασμα για το Πάρκινσον και την επιληψία, η προμήθεια του οποίου πρόσφατα σταμάτησε κατ’ επιλογήν της εταιρείας που το εμπορεύεται, ξεκίνησε να το φέρνει ο ΙΦΕΤ. Την ίδια στιγμή, βιομηχανίες που προμηθεύουν με φάρμακα τα δημόσια νοσοκομεία, έστειλαν πρόσφατα εκ νέου τελεσίγραφο στους αρμοδίους, ότι αν μειωθούν περαιτέρω οι τιμές των σκευασμάτων τους θα κλείσουν την «κάνουλα της τροφοδοσίας». Πληροφορίες λένε ότι σκευάσματα που σήμερα αγοράζονται από το Δημόσιο στην τιμή των 2 ευρώ περίπου είναι αμφίβολο αν θα υπάρχουν και αύριο στα νοσοκομεία.

Δεν είναι μόνο οι ασύμφορες τιμές πώλησης πολλών σκευασμάτων… που τις έχουν οδηγήσει σε αυτή την απόφαση, αλλά και οι χρονοβόρες καθυστερήσεις στις πληρωμές τους. Επίσης δεν πρέπει να διαφεύγουν και οι απώλειες που έχουν υποστεί από το κούρεμα των ομολόγων. Μόνο μία θυγατρική πολυεθνικής που προμηθεύει τις δημόσιες δομές, λέγεται ότι εξαιτίας του κουρέματος είχε απώλειες πάνω από 300 εκατ. ευρώ. Εξέλιξη που έκανε τη μητρική να θέσει ακόμη και θέμα παραμονής της εταιρείας στην ελληνική αγορά.

Στο πλαίσιο αυτών των εξελίξεων, ο ΙΦΕΤ διαδραματίζει το ρόλο του «πυροσβέστη», ο οποίος ναι μεν καλύπτει τις όποιες ανάγκες δημιουργούνται σε σκευάσματα αλλά ακριβοπληρώνει τα κενά! Και για του λόγου το αληθές, προ διμήνου αποχώρησε ακόμη ένα σκεύασμα από τα δημόσια νοσοκομεία, η χορήγηση του οποίου αφορούσε από Πάρκινσον μέχρι και επιληψία. Όπως μάθαμε, η εταιρεία που το προμήθευε πληρωνόταν με 1,53 ευρώ το κουτί ( τιμή χονδρικής). Πλέον, τις όποιες ανάγκες υπάρχουν για το συγκεκριμένο σκεύασμα καλύπτει ο ΙΦΕΤ, ο οποίος όμως κάνει εισαγωγή του σκευάσματος με τιμή χονδρικής πάνω από 3 ευρώ.
Θυμίζουμε ότι μόλις πρόσφατα άλλη εταιρεία έχει ενημερώσει ότι μέχρι τα τέλη του έτους ετοιμάζεται να σταματήσει την προμήθεια των δημόσιων δομών με παράγωγα αίματος, καθώς η τιμή του που σήμερα κοστολογείται σε 2,1 ευρώ με το νοσοκομειακό clawback θα κατέβει στο 1,47 ευρώ το γραμμάριο.

Πληροφορίες λένε ότι κάποιες «έξωθεν» δυνάμεις ζήτησαν πολύ πρόσφατα να μειωθεί περαιτέρω και η τιμή της ξυλοκαϊνης. Τελικώς η εντολή δεν πέρασε, με τον ΕΟΦ να αντικρούει ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε και την «έξοδο» της εταιρείας που σήμερα προμηθεύει τις δημόσιες δομές με το εν λόγω σκεύασμα.

Το θέμα όμως είναι γενικότερα περίπλοκο, καθώς και στον ΙΦΕΤ, που είναι ο άμεσα αρμόδιος να καλύψει τα όποια κενά, δεν του το επιτρέπουν τα οικονομικά του, καθώς και σε αυτόν οφείλουν τα δημόσια νοσοκομεία. Οφειλές που φθάνουν τα 12 εκατ. ευρώ, όπως μάθαμε, και αναμφίβολα βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα από αυτήν που ήταν προ τετραμήνου, όταν έφθαναν τα 17 εκατ. ευρώ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας