«Όπου φύγει φύγει» από το επάγγελμα βρίσκονται σήμερα πολλοί φαρμακοποιοί ανά την Ελλάδα, οι οποίοι πωλούν το κατάστημά τους μισοτιμής, συγκριτικά με ότι ίσχυε προ επταετίας, επιβεβαιώνοντας με την επιλογή τους την εικόνα της πλήρους απαξίωσης που εμφανίζει ο κλάδος τα τελευταία χρόνια. 

Σύμφωνα με καλά επιβεβαιωμένες πληροφορίες, στην παρούσα φάση μόνο στην Αθήνα, 250-300 φαρμακοποιοί ψάχνουν αγοραστή, για να πουλήσουν όχι βεβαίως την άδεια που είναι προσωποπαγής και άρα δεν μεταβιβάζεται, αλλά το όποιο στοκ εμπορευμάτων έχουν στην αποθήκη τους, καθώς και την όποια πελατεία έχουν δημιουργήσει στα χρόνια που λειτουργεί το σημείο πώλησης.

Στο πλαίσιο αυτό, μας ανέφερε παράγοντας του κλάδου, στην Αθήνα υπάρχουν φαρμακεία που σήμερα πωλούνται αντί 30.000 ευρώ, όταν πριν από μία δεκαετία η τιμή τους ήταν έως και τρεις φορές επάνω.

Λίγο πιο ακριβές, από την άλλη, δείχνουν ότι είναι οι τιμές πώλησης στην επαρχία. Για παράδειγμα, στη Λάρισα τα πωλητήρια φαρμακείων ξεκινούν από 60.000 ευρώ, ενώ σε αυτά τα επίπεδα κινούνται οι τιμές πώλησης και στη Μεγαλόνησο.

Παράγοντας του κλάδου, μας ανέφερε ότι φαρμακοποιοί κάποιας ηλικίας επιλέγουν αντί να ασχολούνται με ένα «πεθαμένο» κλάδο, πλήρως απαξιωμένο από την Πολιτεία, να αποχωρήσουν από αυτόν και να ηρεμήσουν. Όλα τα στοιχεία δείχνουν, κατά την ίδια πηγή, ότι η κατρακύλα όχι μόνο των φαρμακείων αλλά και του φαρμάκου και της δημόσιας υγείας γενικότερα δεν έχει λήξει και τα χειρότερα βρίσκονται μπροστά.

Ειδικότερα δε, για τον κλάδο των φαρμακείων, τα στοιχεία του πλήγματος που έχει δεχτεί, μας λέει η πηγή μας, δεν επιδέχονται αντίκρουσης από κανένα παράγοντα του Υπουργείου Υγείας. Συγκεκριμένα, από 10.700 που ήταν τα φαρμακεία το 2010, σήμερα ο αριθμός τους έχει πέσει στα 9.800 και βαίνει συνεχώς μειούμενος. Ανάλογη είναι η τάση που κυριαρχεί και στα ημερήσια έσοδα που «γράφει» το φαρμακείο. Χαρακτηριστικά, ο ημερήσιος τζίρος κυμαίνεται στα 200-300 ευρώ, όταν το 2010 μπορεί να ήταν και πάνω από 700 ευρώ σε καθημερινή βάση. Έτσι εξηγείται και το φαινόμενο των συστεγάσεων, που το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί σημαντικά και αναμένεται να ενταθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον. Το σίγουρο είναι, καταλήγει η πηγή μας, ότι το φαρμακείο δεν αποτελεί πια υπό αυτές τις συνθήκες μία βιώσιμη επένδυση!

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα