Την εκτίμηση πως τα περισσότερα νέα φάρμακα που λαμβάνουν άδεια κυκλοφορίας δεν είναι πραγματικά καινοτόμα, εξέφρασε ο υπουργός Υγείας.

Μιλώντας την Τρίτη στο συνέδριο για την αξιολόγηση της καινοτομίας στην Υγεία (ΗΤΑ), ο Ανδρέας Ξανθός ανέφερε τα εξής:

“Είναι κοινός τόπος ότι τα περισσότερα φάρμακα δεν αποτελούν παραδείγματα γνήσιας καινοτομίας.

Είναι συχνά προϊόντα που ακολουθούν το πρότυπο ήδη καθιερωμένου προϊόντος ή έχουν υποβληθεί σε μικροτροποποιήσεις. Η έγκρισή τους χορηγείται κυρίως μέσω συμπληρωματικών επεκτάσεων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας”.

Σύμφωνα με τον υπουργό, χρειάζεται να προωθηθεί μία έρευνα και ανάπτυξη με γνώμονα τις ανάγκες των ασθενών και τη διαφάνεια αναφορικά με το κόστος, η οποία θα προάγει παράλληλα την κοινωνική ευθύνη στον φαρμακευτικό τομέα και θα συμβάλλει στον καθορισμό της δίκαιης τιμής.

Ο κ. Ξανθός ανέφερε πως η δυνατότητα πρόσβασης των ασθενών σε πραγματικά καινοτόμα φάρμακα με τεκμηριωμένο κλινικό όφελος και θετική επίδραση στην εξέλιξη της νόσου και την ποιότητα ζωής, είναι κρίσιμη πολιτική προτεραιότητα, η οποία προϋποθέτει την ανάληψη πρωτοβουλιών σε τρία επίπεδα:

Το πρώτο είναι ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου και αξιόπιστου εθνικού συστήματος Αξιολόγησης της Τεχνολογίας Υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, θα είναι δυνατή η αξιολόγηση των φαρμάκων προστιθεμένης αξίας σε σύγκριση με τη βέλτιστη διαθέσιμη εναλλακτική. Θα λαμβάνεται υπόψη το επίπεδο καινοτομίας και η ανάλυση κόστους - οφέλους σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Επεξεργασία

Βρισκόμαστε – είπε – στη διαδικασία επεξεργασίας ενός μεταβατικού σταδίου, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Προχωρεί, παράλληλα, ο σχεδιασμός για τη δημιουργία του ανεξάρτητου οργανισμού αξιολόγησης (ΗΤΑ), ο οποίος θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του δευτέρου εξαμήνου του 2017.

Το δεύτερο επίπεδο είναι η εμβάθυνση της διευρωπαϊκής συνεργασίας, η οποία συνοψίζεται στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού δικτύου αξιολόγησης καινοτομίας “EUnetHTA”.

Τέλος, προωθείται διακρατική συνεργασία στο θέμα της αξιολόγησης τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ). Η Ελλάδα συμμετέχει στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Πορτογαλία για τη δημιουργία Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για θέματα αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης της φαρμακευτικής καινοτομίας.

EunetHTA

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο διευθυντής του ευρωπαϊκού δικτύου “EunetHTA” Wim Goettsch, τόνισε πως οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να συνεργαστούν, ώστε να μπορούν να αξιολογούν από κοινού προϊόντα και υπηρεσίες Υγείας.

Υπάρχει – είπε – μελέτη που έχει στοιχεία 29 ευρωπαϊκών χωρών για την αξιολόγηση των φαρμάκων:

“Από χώρα σε χώρα χρησιμοποιούνται διαφορετικές τεχνολογίες. Επίσης, δεν υπάρχει συμφωνία στον τρόπο λήψης αποφάσεων. Κάποιες χώρες φτάνουν μέχρι και τα δύο χρόνια για αυτήν την αξιολόγηση.

Η EUnetHTA ως οργανισμός φιλοδοξεί να χρησιμοποιηθεί σε όλη την Ευρώπη κοινή μεθοδολογία βασισμένη σε σε συγκεκριμένα μοντέλα ΗΤΑ με συγκεκριμένες παραμέτρους, όπως για παράδειγμα η κλινική αξιολόγηση των φαρμάκων. Το ΗΤΑ βασίζεται σε δύο σημαντικά δεδομένα: τα επιστημονικά και τα οικονομικά”, ανέφερε ο κ. Goettsch.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι τροφές που μας ενυδατώνουν
Γονιδιακή μετάλλαξη μπορεί να δείχνει προς νέα γενετική μορφή της νόσου Alzheimer
Γονιδιακή θεραπεία βελτίωσε την όραση σε ανθρώπους με κληρονομική τύφλωση