Χρυσάφι κοστίζει στο νοσοκομείο Άρτας και στον ΕΟΠΥΥ ο παλαιός αξονικός τομογράφος, που βρίσκεται πολύ συχνά εκτός λειτουργίας.

Το 2016, ξοδεύτηκαν 35.000 ευρώ για αξονικές τομογραφίες σε νοσηλευόμενους ασθενείς στο μοναδικό ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο της πόλης που διαθέτει αξονικό τομογράφο.

Τα παραπάνω καταγγέλλει η Ομοσπονδία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), διευκρινίζοντας πως το ποσό αυτό είναι διπλάσιο από το αντίστοιχο που είχε διατεθεί το 2015.

Παραθέτει, μάλιστα, και σχετική απόφαση του διοικητικού, συμβουλίου (πιο κάτω), σύμφωνα με την οποία οι ασθενείς παραπέμπονται στο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, εξαιτίας προβλημάτων στον αξονικό του νοσοκομείου.

Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ εκτιμά πως λόγω των ελλείψεων αξονικών και μαγνητικών τομογράφων στα νοσοκομεία, σπαταλούνται από τον ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα 200 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Από αυτά, τα 75 εκατομμύρια αφορούν αξονικές και τα 125 εκατομμύρια ευρώ μαγνητικές τομογραφίες. Οι ασθενείς επιβαρύνονται από την τσέπη τους συμμετοχή 25%, ενώ στα νοσοκομεία η συμμετοχή είναι μηδέν.

Οι εργαζόμενοι υπογραμμίζουν πως τα νοσοκομεία όπου δεν λειτουργεί αξονικός τομογράφος, ξοδεύουν από τους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς πολλά χρήματα για την διενέργεια εξετάσεων.

Μονοτομικός

Τον περασμένο χρόνο – αναφέρουν – ο αξονικός τομογράφος της Άρτας ήταν χαλασμένος δύο μήνες σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Είναι παλαιάς τεχνολογίας, μονοτομικός και από το 2011 υπάρχουν δεκάδες αιτήματα των εργαζομένων και της διοίκησης του νοσοκομείου για αντικατάστασή του, χωρίς αποτέλεσμα.

Την ίδια ώρα, το νοσοκομείο δεν διαθέτει μαγνητικό τομογράφο. Όταν λειτουργεί ο αξονικός τομογράφος του νοσοκομείου εξυπηρετεί, εκτός των νοσηλευόμενων ασθενών, επιπλέον 50 ασθενείς κατά μέσο όρο την εβδομάδα (τακτικά περιστατικά).

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας