Τριβές μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) και των γιατρών, προκαλούν οι προωθούμενες αλλαγές στο θέμα της ιατρικής ειδικότητας.

Ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ Κωνσταντίνος Μάρκου (φωτό αριστερά) αναφέρθηκε στο θέμα σε πρόσφατη παρέμβασή του ενώπιον φοιτητών, ειδικευόμενων και επικουρικών γιατρών και εκπροσώπων νοσοκομειακών γιατρών της Αχαΐας.

Για το θέμα των αλλαγών, ο κ. Μάρκου ανέφερε επιγραμματικά τα εξής:

Η ηγεσία του ΚΕΣΥ δεν θεωρεί τους ειδικευόμενους γιατρούς εργαζόμενους, αλλά εκπαιδευόμενους.

Επεσήμανε πως οι ειδικευόμενοι γιατροί θα διορίζονται μόνο τρεις φορές τον χρόνο.

Θα δίνουν ενδιάμεσες ετήσιες εξετάσεις, εκτός από τις τελικές.

Θα μετακινούνται σε διάφορα νοσοκομεία, προκειμένου να εκπαιδεύονται στην ευθύνη.

Οι τελικές εξετάσεις ειδικότητας θα έχουν πανελλήνιο χαρακτήρα. Θα διεξάγονται τρεις φορές τον χρόνο και μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Οι αλλαγές αυτές είναι ήδη δρομολογημένες και προβλέπεται η άμεση εφαρμογή τους από τον Οκτώβριο.

ΟΕΝΓΕ

Στις αναφορές του κ. Μάρκου αντέδρασε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Παναγιώτης Παπανικολάου (φωτό δεξιά).

Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ισχυριζόταν μέχρι τώρα πως δεν υπάρχει πόρισμα από το ΚΕΣΥ.

Την καλεί να μην παίζει “κρυφτούλι” σε βάρος των νέων γιατρών και της ίδιας της δημόσιας περίθαλψης:

“Έχουν την αυτονόητη υποχρέωση να πάρουν επίσημα θέση για το αν το 'πόρισμα Μάρκου' υπάρχει ή όχι και για το αν υιοθετούν τις δημόσιες δηλώσεις του”.

Ο κ. Παπανικολάου κάνει λόγο για “καταστροφικό πόρισμα”, το οποίο θα έχει – μεταξύ άλλων – ως άμεσο αποτέλεσμα την φυγή στο εξωτερικό και όσων πτυχιούχων Ιατρικής δεν το είχαν ως τώρα αποφασίσει.

Πολάκης

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας αντέδρασε στις...αντιδράσεις των γιατρών και σε σχόλιό του στο facebook αναφέρει τα εξής:

“Είναι θλιβερή η κατάντια ορισμένων 'πολύ αριστερών' του χώρου της Υγείας να προσπαθούν να δικαιολογήσουν την συνδικαλιστική τους ύπαρξη τραβώντας απο τα μαλλιά υπαρκτές και ανύπαρκτες δηλώσεις σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να φτιάξουν κίνημα, καθώς όλες οι προηγούμενες προσπάθειες απέτυχαν (εφημερίες, επικουρικοί, χρηματοδότηση).

'Ετσι θα αποτύχει και η προσπάθεια με τους ειδικευόμενους, όσο γελοίους, πολεμικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς και αν χρησιμοποιούν εναντίον κυβερνητικών στελεχών, προσπαθώντας να οξύνουν ένα θέμα εκ του μη όντος. Αυτά προς το παρόν”.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας