Η προστασία της δημόσιας υγείας από ατυχήματα στο νερό αποτελεί το σκοπό του Εθνικού Προγράμματος Ασφάλειας στο Νερό που υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Αρωγή.

O πνιγμός αποτελεί σημαντική αιτία θανάτου και σοβαρό πρόβλημα υγείας παγκοσμίως. Καταγεγραμμένα, ένας άνθρωπος πεθαίνει από πνιγμό κάθε 90 δευτερόλεπτα στον πλανήτη.

Στην Ελλάδα, περισσότεροι από 400 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από πνιγμό ετησίως τα τελευταία χρόνια. Η αναλογία αντρών: γυναικών που πεθαίνουν από πνιγμό είναι 3:1. Περίπου 10 παιδιά και έφηβοι πεθαίνουν από πνιγμό κάθε χρόνο. Τα περισσότερα θύματα πνίγονται σε απόσταση 10 μέτρων και σπανίως σε απόσταση μεγαλύτερη από 50 μέτρα από τη στεριά. Οι πιο επικίνδυνες ώρες του 24ώρου, είναι οι μεσημεριανές. Η ηλικιακή ομάδα με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα είναι άντρες 20-24 ετών. Άτομα υψηλού κινδύνου θεωρούνται άτομα ακραίων ηλικιών (δηλαδή 0-5 ετών και ηλικιωμένοι), όσοι πραγματοποιούν ριψοκίνδυνη συμπεριφορά μέσα και γύρω από το νερό, όσοι δεν ξέρουν κολύμπι, όσοι γνωρίζουν μεν κολύμπι αλλά υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους και όσοι καταναλώνουν αλκοόλ/ ναρκωτικά.

Εκτός από τον πνιγμό, ένα πλήθος άλλων ατυχημάτων μπορούν να λάβουν χώρα μέσα και γύρω από το νερό. Μια βουτιά με το κεφάλι σε ρηχά νερά, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη παράλυση στη σπονδυλική στήλη. Ένα μηχανοκίνητο σκάφος μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο αν εμπλακεί σε ατύχημα με κάποιο λουόμενο. Η κολύμβηση σε κρύο νερό μπορεί να προκαλέσει υποθερμία. Ο κατάλογος των ατυχημάτων δεν περιορίζεται φυσικά στα παραπάνω, αλλά είναι ενδεικτικός της αναγκαιότητας απόκτησης κάποιων βασικών γνώσεων με θεωρητικά και ιδανικά πρακτικό τρόπο, έπειτα από την παρακολούθηση σχετικών μαθημάτων.

Στo πλαίσιo του Εθνικού Σχεδίου για τα Ατυχήματα υλοποιείται το "Εθνικό Πρόγραμμα Ασφάλειας στο Νερό" (ΕΠΑΝ) από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας. Αρωγή και στήριξη στο πρόγραμμα προσφέρουν το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, η Ελληνική Ομοσπονδία Υποβρύχιας Δραστηριότητας - Αθλητικής Αλιείας, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, κ.λπ.

Επιπροσθέτως, η μεμονωμένη δράση του προγράμματος, "Ασφαλής Ελλάδα", έχει την αρωγή και στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων. Δημιουργός και επιστημονικός υπεύθυνος του ΕΠΑΝ είναι ο Πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής, Στάθης Αβραμίδης, PhD, Σύμβουλος Ατυχημάτων και Αγωγής Υγείας της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας στο Υπουργείο Υγείας, Υπάλληλος του ΚΕΕΛΠΝΟ και Διευθυντής Αθλητικής Ναυαγοσωστικής της ΕΟΥΔΑ.

Το Εθνικό Πρόγραμμα Ασφάλειας στο Νερό απαρτίζεται από μια σειρά οπτικών, ακουστικών, έντυπων και εκπαιδευτικών δράσεων. Το περιεχόμενό του, θα εμπλουτιστεί μελλοντικά με επιπρόσθετο υλικό.

Η δράση περιλαμβάνει 8 εκπαιδευτικές ενότητες και τη χορήγηση βεβαίωσης κατανόησης για την επιτυχή παρακολούθηση κάθε ενότητας:

  • Πνιγμός: Πρόληψη - Διάσωση - Φροντίδα
  • Ασφάλεια στο Νερό σε Πισίνα
  • Ασφάλεια στο Νερό σε Υδροψυχαγωγικό Πάρκο
  • Ασφάλεια στο Νερό σε Θάλασσα και Ενδοχώρια Ύδατα
  • Θεωρίες και Μοντέλα Διάσωσης στο Νερό
  • Εισαγωγή σε Αγωνίσματα Πισίνας Αθλητικής Ναυαγοσωστικής
  • Ευ Αγωνίζεσθαι Αθλητικής Ναυαγοσωστικής
  • Μια Ευκαιρία για Παιδιά ... για Ασφάλεια στο Νερό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]