Προσωρινή απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης επέβαλε ο ΕΟΦ σε δέκα σκευάσματα, τα οποία εμπορεύονται 4 εταιρείες ως έκτακτο μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας. Η παρούσα απόφαση εφαρμόζεται άμεσα και κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της απαγορεύεται κάθε αποθεματοποίηση των εν λόγω προϊόντων. Το σχετικό έγγραφο (14-7-2017) έχει  αποσταλεί εκτός από το υπουργείο, σε φαρμακευτικούς συλλόγους, στα θεσμικά όργανα των φαρμακαποθηκών, στον ΣΦΕΕ και στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. 

Με το έγγραφό του ο ΕΟΦ, υπενθυμίζει ότι η  υποχρέωση της διάθεσης αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά ισχύει για όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που εισέρχονται στην Ελλάδα μετά από έγκρισή του για έκτακτη εισαγωγή ή κατ’ εξαίρεση κυκλοφορία με ξενόγλωσση επισήμανση. Σε κάθε περίπτωση η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην εγχώρια αγορά κατά προτεραιότητα από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) σύμφωνα με τη ζήτηση και τη συνταγογράφησή τους, είναι επιβεβλημένη.

Όπως επισημαίνει η   μη επαρκής κάλυψη των αναγκών των ασθενών επισύρει την επιβολή των κυρώσεων που προβλέπονται στο άρθρο 19 του ν.δ. 96/73 όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 33 του ν. 1316/1983 και το άρθρο 175, παρ. 2α της ΔΥΓ3(α) /ΓΠ 32221 (ΦΕΚ 1049Β’/29.4.13) και του άρθρου 95 του Ν. 4172/2013 (ΦΕΚ Α’ 167).

Πηγές της αγοράς υποστηρίζουν ότι ενώ οι ελλείψεις στην αγορά εξαιτίας των παράλληλων εξαγωγών είναι πολύ λιγότερες συγκριτικά με αυτές που ίσχυαν πριν από μερικούς μήνες, ωστόσο είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με   ρεπορτάζ του Iatronet πριν από ένα χρόνο περίπου, ο αριθμός των ελλείψεων προσδιορίζονταν σε 350, ενώ σήμερα κάποιοι από τον χώρο του φαρμάκου ισχυρίζονται ότι έχουν πέσει στους 150 κωδικούς. 

Το θέμα κατά τους ίδιους, είναι τι γίνεται με τις παράνομες (χωρίς παραστατικά και απόδοση φόρων) παράλληλες εξαγωγές, όπου εκτιμήσεις μιλούν για σχεδόν διπλασιασμό τους φέτος συγκριτικά με πέρυσι, με ό,τι αυτό σημαίνει για τα δημόσια έσοδα. Εκεί, αναφέρουν πηγές, πρέπει ο τζίρος των παράνομων να έχει φθάσει το τζίρο που κάνουν οι νόμιμες εξαγωγές (δηλωμένες ΄στις αρμόδιες αρχές), δηλαδή τα 400 εκατ. ευρώ. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας