Σοβαρό πρόβλημα προκαλεί – στην καρδιά του καλοκαιριού – η άρση της πίστωσης των φαρμακοποιών της Αττικής προς τον ΕΟΠΥΥ στα αναλώσιμα διαβήτη και άλλων χρόνιων παθήσεων.

Οι ασθενείς βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα μείζον οικονομικό πρόβλημα, καθώς καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους το υψηλό κόστος των υλικών και στη συνέχεια να απευθυνθούν στον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να τούς επιστραφεί η δαπάνη.

Εναλλακτικά, η διοίκηση του Οργανισμού εμφανίζεται διατεθειμένη να τούς καλύψει μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να αποφευχθεί η επιβάρυνση.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας διαβεβαιώνει πως θα εξοφληθούν, μέσα στον Αύγουστο, τα ποσά που οφείλονται στους φαρμακοποιούς έως και τον Μάρτιο.

Το πρόβλημα ξεκίνησε από την αδυναμία του ΕΟΠΥΥ να εξοφλήσει το κόστος των υλικών που έχουν χορηγηθεί από τα φαρμακεία σε ασφαλισμένους του από τις αρχές του έτους. 

Η διοίκησή του, ωστόσο, επισημαίνει πως έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου και εκκαθάρισης για δαπάνες 18 εκατομμυρίων ευρώ και έχουν διεκπεραιωθεί πληρωμές 6 εκατομμυρίων, οι οποίες αφορούν την περίοδο Ιανουάριος – Μάρτιος.

Η ουσία είναι πως οι φαρμακοποιοί δεν έχουν δει στους λογαριασμούς τους χρήματα για ακριβό υλικό που έχουν διαθέσει, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας και εφοδιασμού των φαρμακείων τους.

Για τον σκοπό αυτό, οι δύο μεγάλοι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Αττικής (Αττικής και Πειραιά), αποφάσισαν να προχωρήσουν από την Τρίτη σε προσωρινή αναστολή της πίστωσης προς τον ΕΟΠΥΥ, μέχρι να καταβληθούν τα οφειλόμενα.

Η αναστολή αφορά αναλώσιμα υλικά, διαβητολογικό υλικό, ειδικά διατροφικά σκευάσματα, αναπνευστικές συσκευές και ορθοπεδικό υλικό, που είναι απολύτως αναγκαία για πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών.

Επιβίωση

Η κινητοποίηση αφορά 3.700 φαρμακεία του Λεκανοπεδίου και προκαλεί σημαντικά προβλήματα σε πολλές χιλιάδες ασφαλισμένων, για τους οποίους τα υλικά αποτελούν σημαντικό μέσο επιβίωσης.

Το παράδοξο είναι πως το πρόβλημα με τη χορήγηση των εν λόγω υλικών προέκυψε από την προσπάθεια της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ να εξορθολογίσει την κατάσταση.

Έως το τέλος του 2016, τα υλικά αυτά χορηγούνταν με διαφορετικό τρόπο και σε πολλές περιπτώσεις οι ασφαλισμένοι πλήρωναν από την τσέπη τους, περιμένοντας να εξοφληθούν από τον Οργανισμό.

Σύστημα

Από τις αρχές του 2017, υιοθετήθηκε ένα νέο σύστημα, με το οποίο τα υλικά αυτά χορηγούνται μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, χωρίς να απαιτείται η καταβολή ποσού από τους ασφαλισμένους, παρά μόνον της όποιας συμμετοχής (ισχύει το ίδιο πλαίσιο με τη χορήγηση φαρμάκων).

Ο ΕΟΠΥΥ ανέλαβε την υποχρέωση να εξοφλεί τους φαρμακοποιούς για τα αναλώσιμα μέσα σε 90 μέρες από τη χορήγησή τους στους ασθενείς. Η δέσμευση αυτή δεν τηρήθηκε, με αποτέλεσμα οι δύο μεγάλοι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι να προχωρήσουν στην άρση της πίστωσης.

Εκτός από τον τρόπο χορήγησης, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προέβη σε αλλαγές και στην τιμολόγηση των λιανικών τιμών αποζημίωσης αναλωσίμων για τον διαβήτη. Σε πολλές περιπτώσεις, ωστόσο, οι τιμές αυτές απέχουν σημαντικά από τις πραγματικές τιμές των προϊόντων, με αποτέλεσμα να μην έχουν τα φαρμακεία το περιθώριο νόμιμου κέρδους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο