Να γίνουν οι ίδιοι εθελοντές αιμοδότες, δίνοντας έτσι το καλό παράδειγμα και εκφράζοντας την αλληλεγγύη προς τους ασθενείς, καλεί τους υγειονομικούς ο Ηλίας Σιώρας.

Ο καρδιολόγος και πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” επισημαίνει το σοβαρότατο πρόβλημα της έλλειψης αίματος και παραγώγων του.

Είναι, εξάλλου, πολύ πρόσφατη η καταγγελία του Πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία (ΠΑΣΠΑΜΑ), για σοβαρές ελλείψεις στο “Αγία Σοφία”.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Συλλόγου – λόγω των ελλείψεων – η υπηρεσία Αιμοδοσίας χορηγεί στους πάσχοντες μόνο μία μονάδα αίματος, αντί για δύο έως τρεις που χρειάζονται.

Ως μάχιμος γιατρός, ο κ. Σιώρας κάνει λόγο για τεράστια αναντιστοιχία μεταξύ των αναγκών και της διαθεσιμότητας αίματος, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αποδίδει το πρόβλημα στις πολιτικές που εφαρμόζονται εδώ και δεκαετίες, τόσο στο πεδίο της εκπαίδευσης – διαπαιδαγώγησης του πληθυσμού, στις αξίες της κοινωνικής αλληλεγγύης και εθελοντικής προσφοράς (αίματος, οργάνων), όσο και στο πεδίο της οργάνωσης λήψης και διάθεσης μέσω των τμημάτων αιμοδοσίας στα δημόσια νοσοκομεία.

Ο κ. Σιώρας υπογραμμίζει πως οι ελλείψεις σε προσωπικό και μάλιστα, εξειδικευμένο και οι υπόλοιπες δυσλειτουργίες (ελλείψεις σε υλικά, τρόπος λήψης - διάθεσης) δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν μόνο με το φιλότιμο και την αυτοθυσία του προσωπικού στις μονάδες και του σταθμούς αιμοδοσίας:

“Ως υγειονομικοί, δεν αρκούμαστε στις καταγγελίες των ασκούμενων πολιτικών και στην επισήμανση της δυσλειτουργίας των τμημάτων, τις ελλείψεις και την υποχρηματοδότηση.

Καλούμε τους συναδέλφους σε σταθερή προσφορά αίματος δείχνοντας και έμπρακτα την άδολη αλληλεγγύη μας προς τους ασθενείς μας”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ως εργαζόμενοι – σημειώνει – συνεχίζουμε τον αγώνα ανάδειξης του κρίσιμου αυτού θέματος, με τη διεκδίκηση για κάλυψη όλων των αναγκών σε εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε τα Τμήματα Αιμοδοσίας να λειτουργούν σε 24ωρη βάση.

Εισαγωγές

Ο κ. Σιώρας εκτιμά πως το αίμα αντιμετωπίζεται ως ένα ακόμη πεδίο επιχειρηματικής δράσης, με τις κυβερνήσεις να ενισχύουν, με τις πρακτικές τους τη διαδικασία της αγοραπωλησίας – εισαγωγών αίματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, τον περασμένο χρόνο συλλέχθηκαν από τις υπηρεσίες αιμοδοσίας 550.000 μονάδες αίματος, ενώ η εισαγωγή αίματος από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό ανήλθε σε 25.000 μονάδες αίματος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει διεθνής μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD
ΣΦΕΕ: Εκδήλωση ''Ημέρα Καριέρας''
Υπάρχουν στην πραγματικότητα λειτουργικοί αλκοολικοί;